Σχέση τοξική μητέρα κόρη: Πιθανή τοξικότητα που οδηγεί σε θέματα εμπιστοσύνης


Είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις πάντα την ίδια σχέση με τους ανθρώπους που σε ανάθρεψαν. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν μεγαλώνεις. Αλλά ενδέχεται οι συγκρούσεις που έχετε με την μητέρα σας φαίνεται ότι υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια. Εάν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε λυπημένες, ανήμπορες ή κακές με τον εαυτό σας και τους γύρω σας, τότε η σχέση σας είναι τοξική. Μια τοξική σχέση μητέρας και κόρης βασίζεται σίγουρα σε θυμό, συναισθηματική χειραγώγηση και άλλα αρνητικά και πληγωμένα συναισθήματα, αντί για αμοιβαία υποστήριξη και αγάπη.

Είναι σημαντικό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το να μεγαλώνεις με μια τοξική μαμά είναι πολύ δύσκολο και τα προβλήματα που αυτή η σχέση δημιουργεί μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Η ενοχή και η ευθύνη που βάζει η σύγχρονη κοινωνία που ζούμε στους ώμους των παιδιών που είναι αποξενωμένα από τους γονείς τους και μεγαλώνουν με τους παππούδες έχουν μάθει να μεγαλώνουν στη σιωπή.

Μια μητέρα είναι τοξική όταν:

  • Απορρίπτει τα αρνητικά σας συναισθήματα

Είναι αρκετά δύσκολο να συμπονούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, όταν για μια ζωή η μητέρα μας φρόντιζε για τις φυσικές μας ανάγκες, αλλά αγνοούσε τις συναισθηματικές μας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που υπέφεραν από συναισθηματική κακοποίηση είχαν τα ίδια ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοκτονικών παρορμήσεων με τα παιδιά που είχαν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση.

  • Νομίζει ότι είσαι υπεύθυνη για την ευτυχία της

Μια μητέρα που βάζει τον εαυτό της πάνω από τα παιδιά της και την οικογένειά της είναι πραγματικά τοξική. Δυστυχώς αυτό καταλήγει να γίνει κάτι αρκετά μπερδεμένο για τα παιδιά που δεν καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τις μητέρες τους. Αν κάθε φορά που η μητέρα σου είναι ευτυχισμένη υποστηρίζει ότι το παιδί της είναι υπεύθυνο γι’ αυτό, τότε το παιδί καταλαβαίνει ότι η μητέρα του δεν το αγαπάει γι’ αυτό που είναι πραγματικά. Το αγαπάει γι’ αυτό που γίνεται όταν είναι μαζί του. Άλλες πάλι τοξικές μητέρες κάνουν τα παιδιά τους να νοιώθουν υποχρεωμένα σε αυτές, χρησιμοποιώντας συχνά τη δικαιολογία της γέννας τους.

  • Δεν σέβεται τα όριά σας

Τέτοιου είδους μητέρα που δεν σέβεται τα όριά σας είναι εκείνη που όταν η κόρη της θελήσει να ανεξαρτητοποιηθεί, το βλέπει σαν απόρριψη ως προς το πρόσωπό της.

Οι τοξικές σχέσεις είναι από την φύση τους λανθασμένες. Γι’ αυτό όταν δεν μπορείτε να διορθώσετε τα πράγματα απλά απομακρυνθείτε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ