Συγγενής μυϊκή δυστροφία Fukuyama (FCMD): Νέα ελπίδα για την θεραπεία της νευρομυϊκής διαταραχής


Η συγγενής μυϊκή δυστροφία του Fukuyama (FCMD) είναι μια σοβαρή γενετική νευρομυϊκή διαταραχή που επηρεάζει τα μάτια, τον εγκέφαλο και τους μυς. Το FCMD προκαλείται από μεταλλάξεις που διαταράσσουν τη γλυκοζυλίωση (προσθήκη σακχάρων) της α-δυστρογλυκάνης (αDG). Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας των μυών. Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, η έλλειψη γλυκοζυλίωσης καταστρέφει τη λειτουργία της αDG. Αυτό οδηγεί σε σοβαρή μυϊκή δυστροφία, διανοητικές αναπηρίες, επιληπτικές κρίσεις και αϋπνία. Τα βρέφη που γεννιούνται με FCMD έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής και οι ασθενείς συνήθως δεν επιβιώνουν μέχρι τα 20 τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη θεραπεία για το FCMD. Εν μέρει λόγω της μη διαθεσιμότητας κατάλληλων ζωικών μοντέλων για έρευνα.

Τα ευρήματα της μελέτης

Σε μια πρόσφατη ανακάλυψη, επιστήμονες από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο μοντέλο ανθρώπινης νόσου FCMD. Το πέτυχαν χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από ασθενή με FCMD. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό iScience. Περιγράφει την αποτελεσματικότητα μιας μικρής ένωσης που ονομάζεται Mannan-007 (Mn007) στη μείωση των ελαττωμάτων που σχετίζονται με το FCMD σε αυτό το μοντέλο. Τα εγκεφαλικά οργανοειδή μιμήθηκαν επιτυχώς τα χαρακτηριστικά του FCMD, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιπέδων γλυκοζυλίωσης αDG. Έδειξαν επίσης διαταραχές στη νευρωνική μετανάστευση. Πρόκειται για μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, λόγω μιας ανοργάνωτης διάταξης των κυττάρων καθοδήγησης που ονομάζεται ακτινική γλοία. Αυτό το νέο μοντέλο εμβρυϊκού ανθρώπινου εγκεφάλου του FCMD ήταν επομένως ανώτερο από τα ζωικά μοντέλα, τα οποία δεν αναπαράγουν πλήρως τις εγκεφαλικές ανωμαλίες που μοιάζουν με FCMD.

Η υπόθεση επικυρώθηκε. Παρατηρήθηκε ότι το Mn007 θα μπορούσε να αποκαταστήσει τα επίπεδα αDG, τόσο στα μοντέλα μυών όσο και στον εγκέφαλο που δοκιμάστηκαν. Επιπλέον, τα οργανοειδή του εγκεφάλου που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Mn007 έδειξαν μερική βελτίωση της ακτινικής γλοιακής αρχιτεκτονικής και της νευρωνικής μετανάστευσης. Ως αποτέλεσμα υπήρξαν λιγότερα αναπτυξιακά ελαττώματα. Τα ευρήματα ανέδειξαν συνεπώς τη σημασία της γλυκοζυλίωσης αDG στη ρύθμιση αυτών των διαδικασιών. Κατέδειξαν επίσης το δυναμικό του Mn007 και παρόμοιων μορίων στις θεραπείες για FCMD και σχετικές ασθένειες. Αυτή η μελέτη φέρνει μια αχτίδα ελπίδας για χιλιάδες δυνητικούς γονείς σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στην Ασία, όπου συναντώνται οι περισσότερες περιπτώσεις FCMD.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ