Κεχαγιόγλου από τα Ιωάννινα: Σωστά τα ισόβια για τις ανθρωποκτονίες


Ο γνωστός ποινικόλογος, Σάκης Κεχαγιόγλου, τάχθηκε υπέρ της πονής των ισοβίων για τις ανθρωποκτονίες.

Ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, κατά την έναρξη του συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή 2 και 3 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως προς το σκέλος που αφορά την ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεχαγιόγλου είπε ότι η διαζευκτική πρόβλεψη ισοβίου καθείρξεως ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών για την ανθρωποκτονία, απέτυχε στη δικαστηριακή πράξη και είναι ενάντια στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί μόνο η ισόβια κάθειρξη ως προβλεπόμενη ποινή και να αφεθούν τα δικαστήρια να επιβάλουν τη δίκαιη κατά περίπτωση ποινή, λαμβάνοντας υπόψιν το ενδεχόμενο ύπαρξης βρασμού ψυχικής ορμής και ελαφρυντικών περιστάσεων.

Στη συνέχεια, ο γνωστός ποινικολόγος υπογράμμισε ότι οι πολλές δολοφονίες γυναικών, το τελευταίο διάστημα, καλύπτονται πλήρως από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν υπάρχει ανάγκη θεσπίσεως αυτοτελούς ποινικού αδικήματος. Το ζήτημα δε αυτό, από κοινωνική άποψη, πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπισθεί με διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, την έμφυλη βία, το ρατσισμό, τη βία ανηλίκων κλπ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην θεωρία και την προβληματική των μικτών ορκωτών δικαστηρίων τονίζοντας τους κινδύνους επηρεασμού των ενόρκων, είτε από ειδικές τοπικές συνθήκες, είτε από τη διεξαγωγή των ποινικών δικών στα ΜΜΕ, εκτός του φυσικού χώρου διεξαγωγής της ποινικής δίκης, που είναι μόνο το δικαστήριο.

Τέλος, έκανε μια προσωπική αναφορά, επισημαίνοντας ότι τους επόμενους δυο μήνες συμπληρώνει το εξηκοστό έτος της ηλικίας του, τα τριάντα χρόνια ποινικής δικηγορίας και τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του γραφείου του, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του ήταν οι αθωώσεις και οι αποφυλακίσεις πολλών από τους εντολείς του καθώς και το ότι υπήρξε και θα είναι για πάντα υπερασπιστής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ