«Βαρύς χειμώνας» για τους καταναλωτές με αυξήσεις παντού


Οι πρώτες ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανιστεί στo καλάθι των νοικοκυριών από το καλοκαίρι και πλέον βρίσκεται προ των πυλών ένας νέος κύκλος, με τις προοπτικές που διαμορφώνονται να δείχνουν ότι έρχεται ένας βαρύς χειμώνας για τους καταναλωτές.

Η εκτίναξη των διεθνών τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη των μεταφορών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στελέχη του λιανεμπορίου δηλώνουν ότι οι αυξήσεις που βλέπουν ήδη οι καταναλωτές στην καθημερινότητά τους, αν και αφορούν τις ανατιμήσεις από μικρές επιχειρήσεις (βιομηχανίες και λιανεμπόριο) που είχαν εξαντλήσει εδώ και καιρό κάθε περιθώριο απορρόφησης, σύντομα θα συμπληρωθούν από εκείνες των μεγάλων αλυσίδων και επιχειρήσεων που όλο το προηγούμενο διάστημα μπορούσαν να διατηρούν σταθερές τις τιμές τους είτε γιατί είχαν στοκ, είτε γιατί τα συμβόλαια στις αγορές που είχαν κάνει τους προηγούμενους μήνες τούς έδειχναν αυτό το περιθώριο.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια δημιουργούν υπέρογκο κόστος για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων που φτάνει ακόμα και το 50%, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες του κλάδου για τις οποίες προστίθενται και οι αυξήσεις των πρώτων υλών, τα μεταφορικά κόστη αλλά και τα είδη συσκευασίας.

Στον προθάλαμο βρίσκονται ήδη αυξήσεις τιμών σε άλευρα και αρτοσκευάσματα, δημητριακά, ζυμαρικά, έλαια, τυροκομικά αλλά και κατεψυγμένα προϊόντα και προϊόντα καφέ. Οι αυξήσεις αυτές εκτιμώνται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ του 1% – 5%, ενώ δεν αποκλείονται και διψήφιες αυξήσεις για ορισμένα είδη που μπορεί να φτάσουν μεσοσταθμικά ακόμα και το 20% – 25%.

Στο επόμενο δίμηνο θα δούμε αυξήσεις στα ζυμαρικά, λόγω των αυξήσεων στην πρώτη ύλη, μεσοσταθμικά στο 5%, στα προϊόντα ζύμης, έως 4%, και 4% περίπου αύξηση στα προϊόντα στον καφέ, ενώ σε μεμβράνες και άλλα υλικά οικιακής συσκευασίας (σακούλες, αλουμινόχαρτο συσκευασίες αποθηκεύσεις τροφίμων) οι αυξήσεις θα φτάνουν το 6%.

Την ίδια ώρα οι καταστροφές λόγω των καιρικών συνθηκών και των πυρκαγιών πυροδοτούν και τις τιμές σε οπωροκηπευτικά ενώ ανατιμήσεις φαίνεται να έρχονται και στο ελαιόλαδο της νέας σοδειάς καθώς μέρος των δέντρων καλλιεργειών καταστράφηκαν στις τελευταίες φωτιές σε διαφορές περιοχές της χώρας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ