Αμύγδαλα αθλητισμός: Πώς συμβάλλουν τα αμύγδαλα στη βελτίωση της απόδοσης;


Τα αμύγδαλα είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Η κατανάλωσή τους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και πολλά ακόμη. Πώς όμως επιδρούν στη βελτίωση της απόδοσης στων αθλητισμό; Ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των αμυγδάλων στα στοιχεία της απόδοσης άσκησης αντοχής σε εκπαιδευμένους αθλητές. Η μελέτη διήρκεσε 10 εβδομάδες, ενώ ο έλεγχος έγινε με εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι λεπτομέρειες της μελέτης για την αθλητική απόδοση

Οκτώ εκπαιδευμένοι άνδρες ποδηλάτες και δύο τριαθλητές επιλέχθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν 75 g/d ολόκληρα αμύγδαλα (ALM) ή ισοθερμιδικά μπισκότα (COK). Κατανάλωναν το καθορισμένο φαγητό για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια το εναλλακτικό φαγητό για άλλες 4 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3 δοκιμασίες απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν σε 125 λεπτά άσκησης σταθερής κατάστασης (SS) και χρονική δοκιμή 20 λεπτών (TT) σε έναν σταθερό εκπαιδευτή εσωτερικού χώρου στην αρχή της μελέτης (BL). Το ίδιο επανέλαβαν και στο τέλος κάθε φάσης παρέμβασης. Το φλεβικό αίμα συλλέχθηκε το πρωί πριν από τη δοκιμή απόδοσης για βιοχημικές μετρήσεις. Επίσης συλλέχθηκε αίμα από τα δάχτυλα κατά τη διάρκεια της δοκιμής για τον προσδιορισμό της γλυκόζης. Η οξείδωση των υδατανθράκων και του λίπους, η ενεργειακή δαπάνη και η χρήση οξυγόνου υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση αναπνευστικών αερίων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Το ALM αύξησε την ποδηλατική απόσταση κατά τη διάρκεια του TT κατά 1,7 km σε σύγκριση με το BL (21,9 έναντι 20,2 km, P = 0,053). Αντίστοιχα το COK αυξήθηκε 0,6 km (20,8 έναντι 20,2 km, P> 0,05). Το ALM, αλλά όχι το COK, οδήγησε σε υψηλότερη CHO και χαμηλότερη οξείδωση λίπους και λιγότερη κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια του TT από το BL (P <0,05). Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον καρδιακό ρυθμό μεταξύ BL, ALM και COK. Το ALM διατήρησε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά το TT από το COK (P <0,05). Το ALM είχε υψηλότερη βιταμίνη Ε και αιμοσφαιρίνη και χαμηλότερο ελεύθερο λιπαρό οξύ στον ορό (P <0,05), ελαφρώς αυξημένη αργινίνη και νιτρικό οξείδιο και ινσουλίνη πλάσματος (P> 0,05) από το BL και υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα από τον COK (P <0,05).

Συμπερασματικά, ολόκληρα τα αμύγδαλα βελτίωσαν την ποδηλατική απόσταση και τα στοιχεία που σχετίζονται με την απόδοση αντοχής περισσότερο από τα ισοθερμικά μπισκότα σε εκπαιδευμένους αθλητές. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα αμύγδαλα μπορούν να συμβάλουν στην κράτηση και χρήση CHO και στην αποτελεσματική χρήση οξυγόνου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή εκείνων που λαμβάνουν προπόνηση άσκησης για βελτίωση της απόδοσης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ