ΟΗΕ: Υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη


Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη.

Εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν διαπραχθεί από το 2016 στη Λιβύη, ιδιαίτερα εναντίον των μεταναστών και στις φυλακές, κατέληξε μια αποστολή έρευνας ειδικών του ΟΗΕ έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε επιτόπου.

«Υπάρχουν λόγοι να σκεφθούμε πως εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη, ενώ η βία στις φυλακές και εναντίον των μεταναστών στη χώρα μπορεί να αποδειχθεί ότι συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζουν οι ειδικοί αυτοί, που επιβεβαιώνουν γεγονότα που καταγγέλλονται επί μακρόν.

Αυτή η ανεξάρτητη αποστολή αποφάσισε ωστόσο να μην δημοσιοποιήσει «τον κατάλογο των προσώπων και των οργανώσεων (Λίβυων/λιβυκών αλλά και ξένων) που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις, τις καταπατήσεις δικαιωμάτων και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη από το 2016». «Ο εμπιστευτικός αυτός κατάλογος θα παραμείνει έτσι, μέχρις ότου να παρουσιαστεί ανάγκη δημοσίευσής ή διαμοιρασμού του» με άλλες αρχές που μπορούν να ζητήσουν λογαριασμό από τους υπεύθυνους.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως η δικαιοσύνη της Λιβύης ερευνά επίσης την πλειονότητα των περιπτώσεων που αναφέρει η αποστολή του ΟΗΕ, αλλά σημειώνουν πως «η διαδικασία για την τιμωρία των υπόπτων για παραβιάσεις ή κακομεταχείριση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».

Η αποστολή που αποτελείται από τρεις ειδικούς, τους Μοχάμεντ Οτζάρ, Χαλόκα Μπεγιανί και Τρέισι Ρόμπινσον, συγκέντρωσε εκατοντάδες έγγραφα, πήρε συνεντεύξεις από 150 πρόσωπα και πραγματοποιεί έρευνα στην ίδια τη Λιβύη, αλλά και στην Τυνησία και στην Ιταλία.

Η αποστολή υπογραμμίζει πως «οι άμαχοι πλήρωσαν βαρύ φόρο» στη βία που ρημάζει τη Λιβύη εδώ και πέντε χρόνια, κυρίως λόγω των επιθέσεων εναντίον σχολείων ή νοσοκομείων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν δεκάδες οικογένειες. Οι καταστροφές υποδομών υγείας είχαν αντίκτυπο στην πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και οι νάρκες κατά προσωπικού που άφησαν οι μισθοφόροι σε ζώνες κατοικιών σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους», υπογραμμίζει η έκθεση.

Οι μετανάστες, που προσπαθούν να βρουν δίοδο προς την Ευρώπη στη Λιβύη, υποβάλλονται σε κάθε είδους βία «στα κέντρα κράτησης και εξαιτίας των διακινητών», είπε ο Τσαλόκα Μπεγιανί. «Η έρευνά μας δείχνει πως οι επιθέσεις εναντίον των μεταναστών διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες, με έναν υψηλό βαθμό οργάνωσης και με την ενθάρρυνση του κράτους — τόσες πλευρές που επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν επίσης τη δραματική κατάσταση στις λιβυκές φυλακές, όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονται κάποιες φορές σε καθημερινά βασανιστήρια και οι οικογένειές τους δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθούν.

Η αυθαίρετη κράτηση σε μυστικές φυλακές και σε ανυπόφορες συνθήκες χρησιμοποιείται από το κράτος και τις πολιτοφυλακές εναντίον όλων εκείνων που εκλαμβάνονται ως απειλή.

«Η βία χρησιμοποιείται σε τέτοια κλίμακα στις λιβυκές φυλακές και σε τέτοιο βαθμό οργάνωσης που αυτό μπορεί ενδεχομένως να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε η Τρέισι Ρόμπινσον.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη –την ανώτερη αρχή του ΟΗΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ