Θεσσαλονίκη: Στη δημοσιότητα συνομιλίες από τις προετοιμασίες των ακροδεξιών για τις επιθέσεις

Εργατικά σωματεία καταγγέλλουν σύνδεση της επίθεσης εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Ευόσμου

Τη σύνδεση της επίθεσης εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εχθές το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη με τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα καταγγέλλουν τα εργατικά σωματεία, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, μέλη των ΔΣ των σωματείων έδωσαν στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητα των φερόμενων ως ακροδεξιών δραστών της χθεσινής επίθεσης αλλά και συγκεκριμένα των συνομιλιών και των αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα, που, όπως κατήγγειλαν, έλαβαν μέρος στις επιθέσεις.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ τόνισε πως «σκοπός της σημερινής πρωτοβουλίας είναι να αποδείξουμε πως οι επιθέσεις αυτές συνδέονται μεταξύ τους σε ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης που ξετυλίγεται ειδικά τις τελευταίες μέρες με έναν μόνο σκοπό, να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο στην νεολαία της πόλης».

Ο κ. Τσιαούσης κατήγγειλε πως «σε όλες τις περιπτώσεις, τα χτυπήματα έγιναν κατόπιν συντονισμού που λάμβανε χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ημερομηνίες και ώρες, συμμετοχή κόσμου και εξοπλισμός όλα ήταν κανονισμένα και οργανωμένα. Τίποτα δεν έγινε κατά τύχη ή εκ παραδρομής. Προσχεδιασμένα χτυπούσαν, προσχεδιασμένα υποχωρούσαν».

Στη συνέχεια, έδωσαν στη δημοσιότητα συνομιλίες από το Viber, καθώς και σχόλια σε αναρτήσεις στο Facebook και στο Instagram που, σύμφωνα με τους ίδιους, προέρχονται από άτομα που έλαβαν μέρος στις επιθέσεις τόσο κατά μελών της ΚΝΕ όσο και στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου από την περασμένη Τρίτη έως και την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, στιγμιότυπα οθόνης από συνομιλίες στο Instagram, σε απάντηση ιστορίας φέρεται να λένε «σήμερα θα έχετε θάνατο», ενώ αντίστοιχες συνομιλίες σε ομαδικές στο Viber, τα άτομα φέρεται να καλούν σε συγκέντρωση λίγη ώρα πριν το συλλαλητήριο στην πλατεία Τερψιθέας την Τετάρτη με σκοπό να επιτεθούν στους διαδηλωτές, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν τα σωματεία. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν «σήμερα 17:30 φασαρία στη Σταυρούπολη».

Επιπρόσθετα, άλλα σχόλια σε δημοσιεύσεις φέρονται να καλούν σε συμμετοχή στα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης άτομα που δεν προέρχονται από το σχολικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως «καλύτερα να είστε 8 στο σχολείο μας και όχι στον Εύοσμο», τονίζοντας πως «θα πέσει ξύλο και θα χρειαστούμε βοήθεια».

Παράλληλα, άλλες συνομιλίες στο Instagram, σύμφωνα με στοιχεία από τα σωματεία, αναφέρουν πως τα άτομα χτύπησαν μαθητή εντός του σχολείου όταν αντιλήφθηκαν πως ήταν μέρος της ΚΝΕ. Για τον λόγο αυτό, παραθέτουν και μια φωτογραφία με σταγόνες αίματος στο πάτωμα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «σαπίσαμε στο ξύλο μαθητή που καταλάβαμε ότι ήταν μέλος της ΚΝΕ», προσθέτοντας πως τον έδειραν εντός του σχολικού συγκροτήματος.

Παράλληλα, σημείωσε πως «όλες τους οι επιθέσεις και αυτές της προηγούμενης εβδομάδας και η χθεσινή σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν ταχύτατες, καταδρομικού χαρακτήρα, με δολοφονικά εργαλεία».

Παράλληλα, άφησαν αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της αστυνομίας, καταγγέλοντας πως «ενώ αυτή ήξερε για ώρα ότι ομάδα 50 ατόμων με μαχαίρια , λοστούς, φωτοβολίδες είχε συγκεντρωθεί στο δημαρχείο Σταυρούπολης και κατευθυνόταν προς την πλατεία Τερψιθέας όπου ήταν ορισμένο το συλλαλητήριο την άφησε ανενόχλητη», αναφερόμενος στη συγκέντρωση που έλαβε χώρο το απόγευμα της Τετάρτης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η στάση της αστυνομίας είναι εγκληματική».

Επιπλέον, τα σωματεία και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Θανάσης Κοκονάς σημείωσε πως επρόκειτο για μια κατάσταση που εδώ και καιρό υπήρχε στο σχολείο. «Δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό αλλά ούτε και ξύπνησε ένα πρωί και συνέβη», σημείωσε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας, μάλιστα, πώς από καιρό εντός του σχολείου, υπήρχαν θύλακες που έτρεχαν τις διαδικασίες, με την ανοχή είτε και με την καθοδήγηση ατόμων από μέσα.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πετράκης, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Φροντιστηρίων-Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων τόνισε πως «αυτές τις μέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά μελετημένο, που βασίζεται στην προετοιμασία χρόνων, σχέδιο», κάνοντας λόγο για απραξία της κυβέρνησης αλλά και της αστυνομίας για να σταματήσει τέτοιες επιθέσεις.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιαούσης τόνισε πως έχουν εκκινήσει οι νομικές διαδικασίες δια μέσω των δικηγόρων για να ερευνηθούν αυτές οι επιθέσεις, καθώς και τα άτομα που φέρονται να υποκίνησαν είτε να συμμετείχαν στα επεισόδια.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here