Κορονοϊός: Πώς θα «κινούνται» από σήμερα εμβολιασμένοι και μη – Τι ισχύει για μάσκα και εστίαση

Οι σημερινές αλλαγές που βρίσκονται σε ισχύ αναφορικά με τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού θα ισχύουν για 15 μέρες – Τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές, μάσκες και εστίαση

Περισσότερες ελευθερίες -που ήταν σκοπός της κυβέρνησης- θα απολαμβάνουν όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί, από σήμερα Σάββατο (9/10). Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη δέσμη μέτρων που ίσχυε μέχρι τώρα είναι στην χρήση μάσκας αλλά και στους αμιγώς covid free εσωτερικούς χώρους της εστίασης και κέντρα διασκέδασης.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα, που βρίσκονται σε ισχύ από σήμερα αναμένεται να επαναξιολογηθούν σε 15 μέρες και με βάση τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν.

Σημειώνεται για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων η Αστυνομία έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 9 έως τις 23 Οκτωβρίου, από μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου.

Τι ισχύει στους μικτούς χώρους

Χρήση μάσκας για όλους

Η χρήση μάσκας σε μικτούς χώρους παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης τόσο και εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους. Οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Covid free χώροι

Είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί και για 15 ημέρες, αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους.

Σε τέτοιους χώρους, όπως είναι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, η ζωή των θαμώνων επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, καθώς θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς, να είναι όρθιοι και να χορεύουν.

Να σημειωθεί πως στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για εμβολιασμένους θα υπάρχει κανονικά μουσική και δεν θα περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας τους

Οι υπεύθυνοι των χώρων που θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους θα πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς οι έλεγχοι από την Πολιτεία, όπως λένε πηγές του υπουργείου Υγείας, θα είναι αυστηροί.

«Κόκκινες» περιοχές

Επίσης από σήμερα σε μεγαλύτερη ελευθερία θα βρίσκονται οι πολίτες περιοχών που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Οι περιοχές αυτές από σήμερα δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ας σημειωθεί πως και στις «κόκκινες» περιοχές οι εσωτερικοί χώροι εστίασης και διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους, θα λειτουργούν σε πλήρες καθεστώς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους πελάτες τους.

Επίσης δεν θα υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, το προσωπικό θα πρέπει να είναι είτε εμβολιασμένο είτε να κάνει τα απαραίτητα rapid test που ήδη προβλέπονται και σε κάθε περίπτωση να φορά μάσκα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here