Παιδική κακοποίηση Covid-19: Μελέτη επιβεβαιώνει την αύξηση της κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Η σωματική κακοποίηση παιδιών σχολικής ηλικίας τριπλασιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ήταν τότε που ίσχυαν εκτεταμένες διαταγές παραμονής στο σπίτι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το τι ακριβώς προκάλεσε το κύμα δεν είναι πλήρως κατανοητό. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν επίσης αναφέρει παρόμοιες αυξήσεις στην κακοποίηση παιδιών. Η ιατρική κοινότητα υποπτεύεται ότι η COVID-19 και τα άγχη που σχετίζονται με την πανδημία δημιούργησαν μια “τέλεια καταιγίδα” για κακοποίηση.

Αφορμή για την αύξηση παιδικής κακοποίησης

“Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να είναι έναυσμα για κακή κρίση και παρορμητικές αντιδράσεις”. Αυτό δήλωσε η Δρ. Allison Jackson, επικεφαλής του τμήματος του Κέντρου Προστασίας Παιδιών και Εφήβων στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσινγκτον. “Υπήρχε μεγάλο οικονομικό άγχος, εργασιακή ανασφάλεια, και απώλεια του δυναμικού στέγασης κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αναμονή για γονείς και παιδιά”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 39.000 παιδιά που έλαβαν θεραπεία σε εννέα παιδιατρικά κέντρα τραύματος μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Από αυτά, 2.064 ήταν θύματα ύποπτης κακοποίησης παιδιών.

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 ετών και άνω, ο αριθμός των θυμάτων κακοποίησης παιδιών τριπλασιάστηκε σε 103. Ήταν 36 κατά μέσο όρο σε παρόμοια περίοδο πριν από την πανδημία, διαπιστώθηκε η μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό μεγαλύτερων παιδιών ανέφεραν κακοποίηση αφού οι εντολές παραμονής στο σπίτι τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι. Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός που εντοπίστηκε ήταν ο τραυματισμός στο κεφάλι. Έπεται ένα μείγμα τραυματισμών στο στήθος, την κοιλιά, τα άκρα και το έγκαυμα.

Οι συστημικές εγγυήσεις, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες που βοηθούν τις οικογένειες, ιδίως εκείνες με τους λιγότερους πόρους και τις πιο ευάλωτες, θα πρέπει να θεωρούνται απαραίτητες κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κρίσης. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με ομότιμους κριτές. Παρά την αύξηση της κακοποίησης παιδιών σχολικής ηλικίας, επισημάνθηκε ότι άλλες μελέτες δεν βρήκαν αύξηση της κακοποίησης μικρότερων παιδιών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς, η νέα μελέτη μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό όταν πρόκειται για κακοποίηση παιδιών σε μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συντριπτική πλειοψηφία της σωματικής κακοποίησης των παιδιών δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο. Τα μεγαλύτερα παιδιά που γρονθοκοπούνται ή χτυπιούνται με ζώνη δεν απαιτούν πάντα ιατρική φροντίδα. Οπότε είναι σίγουρα πιθανό ότι περισσότερες κακοποιήσεις θα μπορούσαν να μην έχουν εντοπιστεί. Η ελπίδα είναι ότι με την κοινωνία να επανεκκινεί και τα σχολεία να λειτουργούν ξανά, τα ποσοστά κακοποίησης των παιδιών θα μειωθούν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ