Κορωνοϊός γρίπη εμβολιασμός: Ανεμβολίαστη η Βόρεια Ελλάδα – Τα ποσοστά κάλυψης ανά περιφέρεια

Κορωνοϊός γρίπη εμβολιασμός: Μπορεί για τους εμβολιασμένους η ζωή να επανέρχεται σε μία σχετική κανονικότητα, ωστόσο όσο πλησιάζει ο χειμώνας, αφενός το «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης, αφετέρου η ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά συνεχίζουν να τρομάζουν τους επιστήμονες. Είναι γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα του τελευταίου ενάμιση χρόνου πανδημίας επίδρασε ευεργετικά για την καταπολέμηση (και) της γρίπης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ιστορικό ρεκόρ των μηδέν κρουσμάτων και των μηδέν νεκρών από γρίπη τον περασμένο Μάιο.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η σταδιακή άρση των μέτρων, όσο και προσφάτως οι πλήρεις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους έχουν προκαλέσει την ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα έξαρσης της γρίπης, που σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό -ο οποίος παραμένει εδώ- μπορεί να δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα. Μάλιστα, ο προβληματισμός των ειδικών είχε να κάνει και με το γεγονός ότι δίχως να έχουν κρούσματα γρίπης να μελετήσουν, δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιο στέλεχός της θα επικρατήσει, ώστε να σχεδιάσουν το εμβόλιο για τον φετινό χειμώνα. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες επιμένουν ότι όπως και για τον κορωνοϊό, έτσι και για τη γρίπη, το ισχυρότερο «όπλο» είναι ο εμβολιασμός.

«Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο»

Στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στάθηκε στο γεγονός πως η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος. Οπως τόνισε, υπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό και μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορωνοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, η ίδια πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δύο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». Θυμίζουμε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, με τη χώρα μας να έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.

Γιατί φοβούνται οι ειδικοί δυναμική επανεμφάνιση της γρίπης

Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τη γρίπη εκτιμούν ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που δικαιολογούν τις ανησυχίες. Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών «βλέπει» ανοικτό το ενδεχόμενο για επανεμφάνιση της γρίπης, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, τον φετινό χειμώνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here