Το διπλωματικό σπριντ της κυβέρνησης εκνευρίζει τον Ερντογάν – Σήμερα υπογράφεται η συμφωνία με ΗΠΑ


Με ένα μπαράζ από διπλωματικές συμφωνίες και συμμαχίες η κυβέρνηση αφενός μεν θωρακίζει την  άμυνα της χώρας και αφετέρου ενδυναμώνει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την ελληνογαλλική συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα υπογράψει σήμερα στις ΗΠΑ μία ακόμα συμφωνία.

Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται. Η Άγκυρα που είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχει εκνευριστεί έντονα με την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας προχωρά σε συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, με μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και διαδοχικές εκδόσεις ΝΟΤΑΜ και NAVTEX με δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών σε θάλασσα και αέρα για ασκήσεις.

Xθες η Τουρκία προχώρησε σε ένα νέο γύρο παραληρήματος και συνωμοσιολογίας, με αφορμή την παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα, για τη συμμετοχή τους στην άσκηση Castle Forge.

«Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ του CNN Turk, αναφέροντας πως αν και η πολυεθνική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πληροφορίες από την Ελλάδα έκαναν γνωστό πως «τ’ αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις». «Η Ελλάδα, που έχει προχωρήσει σε συμμαχία με την Γαλλία εναντίον της Τουρκίας, ετοιμάζεται για την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Πριν από τη συμφωνία 15 μαχητικά αεροσκάφη F-15 ήρθαν στην Ελλάδα για ασκήσεις και κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες» σχολίασε το Haber 3.

Τι προβλέπει η νέα Συμφωνία με ΗΠΑ

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που θα υπογραφεί σήμερα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες,

Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται από αμερικανικές από ελληνικές δυνάμεις. Η διάρκειά της θα είναι πέντε χρόνια και δεν αποκλείεται να ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Παράλληλα η Αθήνα αναμένει μια δήλωση στήριξης από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός αξιωματούχος στην πολιτική δήλωση θα εκφράζει τη στήριξη των ΗΠΑ στην προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη κρίνεται ιδιαιτέρως θετική, καθώς καταδεικνύει τη στρατηγική θέση της χώρας μας, αλλά και ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Και ο διπλωματικός «μαραθώνιος» της κυβέρνησης συνεχίζεται με τον Νίκο Δένδια μετά τις ΗΠΑ να μεταβαίνει στις 21 Οκτωβρίου στην Τρίπολη, όπου θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την σταθεροποίηση της Λιβύης.

Εν τω μεταξύ αναμένεται την Τρίτη να επισκεφτεί την Αθήνα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χαλίλ αλ Σίσι, με αφορμή την τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας -Αιγύπτου- Κύπρου, οπότε θα δώσει και το παρών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ