Σπίλοι: Τι είναι, πώς δημιουργούνται και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται;

Οι σπίλοι είναι καλοήθεις αναπτύξεις του δέρματος που προκαλούνται από ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Αυτός ο ιός μεταδίδεται με άμεση επαφή ενός δέρματος με άλλο δέρμα. Υπάρχουν πολλοί τύποι σπίλων τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο πίσω μέρος των χεριών και των δακτύλων, λιγότερο συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, στο λαιμό και γύρω από τα μάτια. Οι σπίλοι είναι συνήθως ανώδυνοι και μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε καλλιέργειες πολλοί σε ένα σημείο. Τα περισσότερα έχουν εμφάνιση που μοιάζει με μικρές μαύρες ελίτσες και συνήθως υπάρχουν μικροσκοπικές μαύρες κουκίδες εντός του σπίλου.

Πώς εμφανίζονται;

Οι σπίλοι είναι επίσης συνηθισμένοι στα παιδιά, με τα πιο έντονα σημάδια να εμφανίζονται σε εφήβους ηλικίας 12 έως 16 ετών. Οι πιο κοινοί σπίλοι αυτοπεριορίζονται και εξαφανίζονται μόνοι τους μέσα σε κάποια χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητήσουν τρόπους θεραπείας για αισθητικούς λόγους ή γιατί αντί να μειώνονται με τα χρόνια αυξάνονται. Πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι θέλουν να βγάλουν τους σπίλους άμεσα γιατί κόβονται μόνοι τους λόγω κοσμημάτων. Αν τους σπίλους τους ξύσετε ή τους κόψετε, να ξέρετε ότι ενθαρρύνετε την άμεση εξάπλωσή τους και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι περισσότεροι σπίλοι θα εξαφανιστούν μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια χωρίς κανενός είδους θεραπεία.

Αν όμως αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε καλλυντικά προϊόντα ή φάρμακα να ξέρετε ότι προστατεύετε το περιβάλλον δέρμα. Αυτο γίνεται γιατί κατά κάποιον τρόπο κόβεται κυκλικά ο σπίλος τοποθετώντας πάνω του το φάρμακο και αφήνοντας το εκεί για κάποιες ώρες μέχρι να πέσει. Εναλλακτικά, εφαρμόστε βαζελίνη στο περιβάλλον δέρμα και να είστε υπομονετικοί όταν χρησιμοποιείτε καλλυντικά ή φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς η θεραπεία των περισσότερων σπίλων διαρκεί έως και 12 εβδομάδες. Αν η θεραπεία που χρησιμοποιήσατε είναι ανεπιτυχής, μπορείτε να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό να συστήσει ένα εναλλακτικό προϊόν ή να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για θεραπεία με υγρό άζωτο, το οποίο παγώνει τους σπίλους.

Οι επιλογές θεραπείας που θα σας συστήσει ο γιατρός είναι:

  1. Σαλικυλικό οξύ
  2. Ποδοφυλλίνη και σαλικυλικό οξύ
  3. Προϊόντα κατάψυξης σπίλων

Πάρτε χρόνο και κλείστε ραντεβού με τον δερματολόγο που εμπιστεύεστε. Είναι ο μόνος που μπορεί να σας πει και να σας λύσει όλες τις απορίες σας, όσον αφορά την αφαίρεση σπίλων. Λύνοντάς σας τις απορίες, δεν θα έχετε κανένα φόβο να προχωρήσετε σε αφαίρεση σπίλων και θα επιλέξετε μαζί ποια είναι η καλύτερη θεραπεία που ταιριάζει σε εσάς και το δέρμα σας. Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε με τον φυσικό αποτέλεσμα που θα έχει το πρόσωπό σας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here