Νεμπράσκα ΗΠΑ: Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν αμφιλεγόμενα φάρμακα covid-19

Νεμπράσκα ΗΠΑ: Ο γενικός εισαγγελέας της Νεμπράσκα δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα επιδιώξει πειθαρχική δίωξη εναντίον γιατρών που συνταγογραφούν αμφιλεγόμενα, εκτός ετικέτας φάρμακα για τη θεραπεία και πρόληψη λοιμώξεων από κορωνοϊό, αρκεί να λάβουν ενημερωμένη συναίνεση από ασθενείς ότι δεν έχουν εμπλακεί σε ανάρμοστη συμπεριφορά. Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Νταγκ Πίτερσον εξέδωσε νομική γνώμη λέγοντας ότι δεν βλέπει στοιχεία που να δικαιολογούν τη νομική δράση κατά των επαγγελματιών υγείας που συνταγογραφούν ιβερμεκτίνη, θεραπεία παρασίτων δεκαετιών ή υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο ελονοσίας που πήρε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να αποτρέψει τη μόλυνση από την COVID-19.

“Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, το απλό γεγονός της συνταγογράφησης ιβερμεκτίνης ή υδροξυχλωροκίνης για την COVID-19 δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβολή πειθαρχικών μέτρων από το γραφείο μας”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας. Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας και κορυφαίες ιατρικές ομάδες προσπαθούν να σταματήσουν τη χρήση και των δύο φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς παρενέργειες και υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι βοηθούν.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν πολλοί γιατροί τα συνταγογραφούν πραγματικά στη Νεμπράσκα ή αλλού, αν και μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί σε εθνικό επίπεδο. Σε κοινή δήλωση τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, η Αμερικανική Ένωση Φαρμακευτικών και η Αμερικανική Εταιρεία Φαρμακευτικών Health-System δήλωσαν ότι αντιτίθενται σθεναρά στη χρήση της ιβερμεκτίνης ως φαρμάκου COVID-19 εκτός κλινικής δοκιμής.

«Ανησυχούμε από αναφορές ότι η χορήγηση ιβερμεκτίνης σε εξωτερικούς ασθενείς έχει αυξηθεί 24 φορές από πριν από την πανδημία και αυξήθηκε εκθετικά τους τελευταίους μήνες», ανέφεραν οι ομάδες. Η ιβερμεκτίνη προωθήθηκε από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, συντηρητικούς οικοδεσπότες και μερικούς γιατρούς, και ενισχύθηκαν μέσω των κοινωνικών μέσων σε εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας. Η υδροξυχλωροκίνη έχει ενισχυθεί με παρόμοιο τρόπο, παρά τις προειδοποιήσεις της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης ότι το φάρμακο είναι μια μη αποδεδειγμένη και δυνητικά επικίνδυνη θεραπεία για τον ιό.

Στο Αρκάνσας, μια κρατική ιατρική επιτροπή ερευνά τις αναφορές ότι ένας γιατρός συνταγογράφησε ιβερμεκτίνη σε κρατούμενους της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τι τους χορηγούν. Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρότζερ Μάρσαλ, Ρεπουμπλικάνος και γιατρός, αναγνώρισε ότι έλαβε υδροξυχλωροκίνη καθ ‘όλη τη διάρκεια της καμπάνιας του το 2020, μαζί με τους γονείς, τα αδέλφια και τη σύζυγό του, αλλά δεν είπε πώς πήραν τις συνταγές τους.

Στη Νεμπράσκα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν συνιστά συγκεκριμένες θεραπείες για τον ιό και θα συνεχίσει να διώκει τους γιατρούς που δεν λαμβάνουν ενημερωμένη συγκατάθεση του ασθενούς, συνταγογραφούν υπερβολικά μεγάλες δόσεις ή παραμελούν τον έλεγχο των άλλων φαρμάκων που παίρνει ένας ασθενής. Η γνώμη ισχύει μόνο για τους γιατρούς που συνταγογραφούν τα φάρμακα ως προληπτικό μέτρο και έγκαιρη θεραπεία για εξωτερικούς ασθενείς.

“Επιτρέποντας στους γιατρούς να εξετάσουν αυτές τις πρώτες θεραπείες θα τους αφήσουν ελεύθερους να αξιολογήσουν πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, να κρατήσουν τους ασθενείς εκτός νοσοκομείου και να παρέχουν ανακούφιση για το ήδη τεταμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”, αναφέρει η γνώμη. Η γνώμη ήρθε ως απάντηση σε αίτημα του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Νεμπράσκα, το οποίο αδειοδοτεί και πειθαρχεί γιατρούς.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα υποβάλλει καταγγελίες για λογαριασμό του κοινού κατά παρόχων υγειονομικής περίθαλψης που παραβιάζουν τους κρατικούς κανονισμούς και θέτουν τους ασθενείς τους σε κίνδυνο, και το τμήμα έχει την εξουσία να αναστείλει ή να ανακαλέσει τις άδειές τους ή να λάβει άλλα μέτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Νεμπράσκα, Ντάνετ Σμιθ, είπε στην επιστολή αιτήματός του ότι οι καταναλωτές και οι γιατροί έχουν πλημμυρίσει με πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες για την COVID-19 και “μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε την ποιότητα ή την εγκυρότητα των πληροφοριών”, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το με ποια νομιμότητα μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί.

Ο Πίτερσον εξελέγη για πρώτη φορά γενικός εισαγγελέας το 2014 και κέρδισε επανεκλογή χωρίς αντίπαλο το 2018. Δεν έχει δηλώσει δημόσια αν σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος τον επόμενο χρόνο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here