Ενισχύεται γεωπολιτικά και αμυντικά η Ελλάδα – Οι κινήσεις της κυβέρνησης και οι διεθνείς συμμαχίες


Σε σημαντική ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και σε αναβάθμιση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή οδήγησαν οι κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν διαμορφώσει και εφαρμόζουν με δυναμική ενεργητική εξωτερική πολιτική, με διεθνείς συμμαχίες και υπογραφή σημαντικών συμφωνιών.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μόλις σε δύο χρόνια έχουν επιτευχθεί στόχοι η επιδίωξη των οποίων άρχισε δεκαετίες πριν. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχει συμφωνηθεί με την Αλβανία να υπάρξει κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης και έχουν επεκταθεί τα χωρικά ύδατα της χώρας μας στο Ιόνιο.

Στο ίδιο διάστημα έχουν συναφθεί η συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. που εμβαθύνει, επεκτείνει και διευρύνει τη διμερή συνεργασία, και η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο με τεράστια οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία. Είναι προφανές ότι κάθε μια από τις συμφωνίες αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι αλληλοσυμπληρώνονται και παράγουν μια κοινή συνισταμένη, μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου. Δημιουργούν ένα ενιαίο πλέγμα που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητά της, θωρακίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη σχέση της με το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με όλες τις παραπάνω κινήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση διευρύνει και ενισχύει ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών ιστορικής σημασίας και στρατηγικού βάθους, με συμφωνίες οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται, δίνουν έναυσμα για αλλαγές στο μέτωπο της ευρωπαϊκής άμυνας, και μεγαλώνουν την ούτως ή άλλως σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ