Κεφίρ: Ένα υπέροχο ρόφημα με πρωτεΐνη και πολλά οφέλη για την υγεία


Το κεφίρ είναι ένα μοναδικό ρόφημα με πρωτεΐνη που έχει υποστεί ζύμωση. Περιέχει προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τη βελτίωση της πέψης και του ανοσοποιητικού, τον έλεγχο του βάρους και την οικοδόμηση μυϊκής μάζας. Ενώ τα περισσότερα προϊόντα κεφίρ είναι με βάση το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, υπάρχουν 3 βασικοί τύποι κεφίρ: κεφίρ γάλακτος γαλακτοκομικών, κεφίρ γάλακτος καρύδας και κεφίρ νερού. Τι είναι το κεφίρ και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από την κατανάλωση κεφίρ μετά από μια προπόνηση;

 

Τι είναι το κεφίρ;

Το κεφίρ είναι παρόμοιο στη γεύση με το γιαούρτι, μόνο πόσιμο. Περιέχει πολλά από τα ίδια ευεργετικά βακτήρια με το γιαούρτι, αλλά είναι πιο αραιό σε σύσταση και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λακτόζη. Η λακτόζη είναι η φυσική ζάχαρη στο γάλα. Το κεφίρ παρασκευάζεται με ζύμωση των κόκκων κεφίρ γάλακτος. Είναι ζελατινώδεις μάζες που έχουν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και ωφέλιμη μαγιά αναμεμειγμένη με πρωτεΐνες γάλακτος που είναι ικανές να ζυμωθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Οι κόκκοι αφαιρούνται από το γάλα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μιας φρέσκιας παρτίδας κεφίρ, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο επαναχρησιμοποιείται η προζύμι. Το τελικό προϊόν είναι ένα πολύ εύπεπτο γαλακτοκομικό ρόφημα, γεμάτο με ευεργετικά βακτήρια, γνωστά και ως προβιοτικά.

Θρεπτικά συστατικά και προπόνηση

Εκτός από τα ευεργετικά προβιοτικά, το κεφίρ γαλακτοκομικών είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων. 1 φλιτζάνι κεφίρ περιέχει περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθά τους μύες σας να ανακάμψουν μετά την άσκηση. Ο τύπος της πρωτεΐνης στο κεφίρ, η καζεΐνη, είναι μια πρωτεΐνη πιο αργής πέψης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους μύες σας να συνθέσουν την πρωτεΐνη για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, προάγοντας έτσι την ανάπτυξη των μυών.

Το κεφίρ περιέχει επίσης μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη D. Το μαγνήσιο και το ασβέστιο μαζί είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός υγιούς και ήρεμου κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό είναι ευεργετικό για τη ρύθμιση μετά από έντονες προπονήσεις καρδιο. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D μαζί είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η προπόνηση δύναμης και αντίστασης, ακολουθούμενη από κατανάλωση κεφίρ θα ωφελήσει τα οστά σας.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της Β12, είναι άφθονες στο κεφίρ. Η Β12 είναι ένας φυσικός ενισχυτής ενέργειας. Εάν η προπόνησή σας είναι έντονη, μειώνοντας την ενέργειά σας, καλό θα ήταν να πιείτε ένα ποτήρι κεφίρ για να αποκαταστήσετε την ενέργεια, αντί να πιάσετε ένα ζαχαρούχο ενεργειακό ποτό.

Ελεγχος βάρους

Μετά την προπόνηση, μπορεί να αισθάνεστε πεινασμένοι και να θέλετε να πιείτε ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες για να πάρετε μια γρήγορη, αλλά προσωρινή επαναφόρτιση. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας αφύσικα με αρκετά κενές θερμίδες. Δεν θα σας χορτάσει όπως τα υγιεινά άπαχα γεύματα με άφθονη πρωτεΐνη και φρέσκα προϊόντα. Θα πεινάσετε ξανά πολύ γρήγορα και μπορεί να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Ενώ οι πιο πρόσφατες διατροφικές τάσεις για την οικοδόμηση δυνατών σωμάτων και τον έλεγχο του βάρους κλίνουν περισσότερο προς την εξάλειψη των δημητριακών, της ζάχαρης, των οσπρίων και των γαλακτοκομικών, υπάρχουν ορισμένες αδιάσειστες ενδείξεις ότι οι πρωτεΐνες, τα προβιοτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να είναι η εξαίρεση στο σημερινό σκέψη. Την επόμενη φορά που θα ολοκληρώσετε μια έντονη προπόνηση cross-training, ένα boot camp, κυκλική προπόνηση ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει, δοκιμάστε να πιείτε λίγο κεφίρ για μυϊκή αποκατάσταση, κορεσμό, υγεία των οστών και τόνωση της ενέργειας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ