Κορονοϊός – Λινού: Πρέπει να επανεξεταστούν οι «ελευθερίες» των εμβολιασμένων – Μάσκες και εξωτερικά


Οι μάσκες πρέπει να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους, ανέφερε η καθηγήτρια, κάνοντας λόγο για επανεξέταση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τους εμβολιασμένους

Τις χθεσινές εικόνες από τους εορτασμούς στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου πιστοί ασπάζονταν τις εικόνες χωρίς να φορούν μάσκα, σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού λέγοντας ότι το αν θα κολλήσουμε κορονοϊό δεν εξαρτάται από την συγκεκριμένη στιγμή αλλά από τον αριθμό ανθρώπων που ερχόμαστε σε επαφή αλλά και την διάρκεια αυτής.

Όπως εξήγησε η κα Λινού, «η στιγμιαία επαφή με τον ιό, την στιγμή που θα ασπαστούμε την εικόνα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή. Ο κίνδυνος, επομένως, βρίσκεται εάν στον χώρο που αναπνέουμε είμαστε χωρίς μάσκα και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του ιού στον αέρα. Αυτό συμβαίνει σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για αρκετή ώρα. Ιδανικό θα ήταν να φορούμε την μάσκα μας και όταν δείχνουμε τον σεβασμό μας στην εικόνα, αλλά ο κίνδυνος είναι χειρότερος όταν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο σε κλειστούς χώρους».

Η καθηγήτρια στη συνέχεια τόνισε, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», ότι οι μάσκες πρέπει να επιστρέψουν στους εξωτερικούς χώρους, κάνοντας λόγο για επανεξέταση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για τους εμβολιασμένους. «Πρέπει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την εστίαση και την διασκέδαση των εμβολιασμένων χωρίς μάσκες, γιατί έρχεται τόνισε και ο καινούριος ιός που είναι πιο μεταδοτικός», ανέφερε η κα Λινού, και συνέχισε «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι σε έναν εσωτερικό χώρο με μόνο εμβολιασμένους δεν μεταδίδεται ο ιός, ο ιός μεταδίδεται και εκεί. Το τεράστιο πλεονέκτημα του εμβολιασμού είναι ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα. Όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, αν υπάρχει στο σπίτι τους κάποιος ευάλωτος ή κάποιο παιδί που και να θέλουν δεν μπορούν να το εμβολιάσουν, εκεί θα το μεταδώσουν. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλότερος. Και μπορεί να το μεταδώσουν σε κάποιον καρκινοπαθή, σε ανοσοκατεσταλμένο, που δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο σπίτι. Μπορεί να το μεταδώσουν στο παιδί τους και αυτό να τον διασπείρει σε άλλο σπίτι, που έχει ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Επομένως το να μην τηρούμε τα μέτρα επειδή το θεωρούμε αυτό ελευθερία, νομίζω ότι είναι επιπόλαιο».

Σε σχέση με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με την τρίτη δόση στον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού κάποιος που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μετά την παρέλευση εξαμήνου από την δεύτερη, έχει μικρότερο βαθμό ανοσίας από κάποιον που την έχει κάνει και μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας από κάποιον ανεμβολίαστο.

Πάντως, σημείωσε, πως όποιος έχει κάνει το Johnson&Johnson πρέπει να κάνει την επαναληπτική δόση μετά από δύο μήνες, με οποιοδήποτε εμβόλιο. «Μάλιστα φαίνεται ότι η ανάμειξη δύο εμβολίων μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ