Πέραμα: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. για την καταδίωξη – Κλίμα «καρατομήσεων» στην Άμεση Δράση


Πέραμα: Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, για τις «διορθωτικές παρεμβάσεις» στην ΕΛ.ΑΣ., με φόντο τις επιχειρησιακές δυσλειτουργίες κατά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν συναντήσεις του κ. Θεοδωρικάκου τόσο με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., που του παρέδωσε το πόρισμα για τις αστοχίες, όσο και με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαγγελθούν αλλαγές που αφορούν στην εκπαίδευση των αστυνομικών της «πρώτης γραμμής» αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του κέντρου της Άμεσης Δράσης.

Μάλιστα, όσο περνούν οι ημέρες πληθαίνουν οι «φωνές» στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. που κάνουν λόγο για επικείμενες «καρατομήσεις» στην Άμεση Δράση. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για «καρατομήσεις» θα φανεί την ερχόμενη Δευτέρα, όταν ο υπουργός θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις. Μέχρι τότε τίποτα δε θεωρείται βέβαιο. Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Άμεσης Δράσης βρίσκεται σε άδεια, γεγονός που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του Σώματος. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, ωστόσο, ότι η άδεια ήταν προγραμματισμένη και είχε δηλωθεί από τον διοικητή πριν σημειωθεί η αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Συνεπώς δε σχετίζεται -κατά τις ίδιες πηγές- η άδεια με το περιστατικό στο Πέραμα, ούτε αποτελεί προάγγελο εξελίξεων.

Παράλληλα, έμπειροι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι «θα είναι άδικο να πληρώσουν το… μάρμαρο μόνο οι επιχειρησιακοί παράγοντες του κέντρου της Άμεσης Δράσης και όχι οι βαθμοφόροι προϊστάμενοί τους».

Το πόρισμα που έχει στα χέρια του ο υπουργός αναφέρει τις επιχειρησιακές δυσλειτουργίες. Με βάση τα συμπεράσματα του πορίσματος αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και στη λειτουργία του επιχειρησιακού κέντρου. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν αναλυτικότερα ότι επίκεινται αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.. Επίσης, προκρίνεται η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου καταδιώξεων με βάση και διεθνή πρακτική και επιτάχυνση του σχεδίου για τοποθέτηση καμερών σε στολές των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.

Όσον αφορά στα συμπεράσματα από την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, οι 32 από τις συνολικά 38 σφαίρες προήλθαν από τα όπλα τριών αστυνομικών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ένας από τους εφτά αστυνομικούς που πυροβόλησαν ήταν αυτός που έριξε με διαφορά τις περισσότερες σφαίρες σε σχέση με τους συναδέλφους του. Όσον αφορά στην εμπειρία των εφτά αστυνομικών, οι τέσσερις χαρακτηρίζονται έμπειροι, ενώ οι τρεις είχαν προσληφθεί κατά τις τελευταίες προσλήψεις το 2020.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι «οι τρεις από τους εφτά είναι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι ξεκίνησαν εκπαίδευση τον Οκτώβριο του 2020. Έκαναν δύο μήνες θεωρητικά μαθήματα στη Σχολή και κατόπιν τέσσερις μήνες πρακτική εκπαίδευση. Ξεκίνησαν να εργάζονται κανονικά και να εκτελούν υπηρεσία από το Μάιο του 2021».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ