Ερντογάν: Εξέφρασα στον Μακρόν την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα


Σε…αναμμένα κάρβουνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας – Εκφράζει δημοσίως την ανησυχία του

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος των εργασιών του G20 της Ρώμης. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι μεταξύ των άλλων είχε διμερείς συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όσο για την συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τόνισε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Λιβύη και στην διεθνή διάσκεψη που ετοιμάζεται να οργανώσει το Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση, παράλληλα, συζητήθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Συρία. «Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Μιλήσαμε ανοικτά, με μια ευρεία ατζέντα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος εξάλλου στη διμερή του συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε: «Μετά τις σημερινές συζητήσεις, θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία και στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών μας».

Θετικός ο Μπάιντεν για τα F-16

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιήθηκε τελικά την Κυριακή (31.10) στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου των G20. Παρά το «ψυχρό» κλίμα που παρατηρήθηκε και την αμηχανία που έγινε εμφανής ακόμα και μέσα από τις φωτογραφίες στο meeting room όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε μια εικόνα θετικών συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ δεν παρέλειψε στη συνέχεια να στρέψει ξανά τα βέλη του προς την ΕΕ τόσο για την πιθανότητα δημιουργίας Ευρωστρατού όσο και για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Το «καυτό» θέμα στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν δεν ήταν άλλο από αυτό των F-16. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε τεχνηέντως να αποφύγει τις ξεκάθαρες απαντήσεις σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ο Τούρκος ομόλογός του τον παρουσίασε θετικό ως προς την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων ή την προμήθεια νέων μαχητικών για την Άγκυρα.

«Το θέμα του εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F-16 μας ή της παροχής νέων F-16 έχει έρθει στο προσκήνιο. Οι υπουργοί Άμυνας μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε σημειώσει πως μετέφερε στον Μπάιντεν τη δυσφορία της Τουρκίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε οργανώσεις όπως το PKK και το PYD στη Συρία, αναφέροντας πως «η επόμενη διαδικασία δεν θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο», σχετικά με την πιθανή προμήθεια όπλων σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως χαρακτηρίζουν τις παραπάνω στην Άγκυρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ