«Κλείδωσε» το κοινωνικό μέρισμα – Μέσα Νοεμβρίου οι αποφάσεις


H θετική εικόνα στα φορολογικά έσοδα ανοίγει παράθυρο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως τα φορολογικά έσοδα του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022-2025, ενώ ειδικά τον Σεπτέμβριο τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 1,127 δισ. ευρώ ή 29% έναντι του μηνιαίου στόχου. Η υπέρβαση αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα της τουριστικής περιόδου, που με τη σειρά τους μεταφράζονται σε αυξημένο ΑΕΠ.

Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν την πορεία των εσόδων και τον Οκτώβριο για να διαπιστωθεί αν η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται δημοσιονομικό περιθώριο για την εφαρμογή νέων μέτρων στήριξης πιθανότατα και μέσα στο 2021.

Εκτός από την καταβολή διπλάσιου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα Χριστούγεννα σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά, την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αύξηση κατά 68% του επιδόματος θέρμανσης, στην κυβέρνηση εξετάζουν τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έλαβαν αναδρομικά και στους υγειονομικούς που εδώ και και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Βασική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών προκειμένου μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια. Κλειδί για τις πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης αποτελεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί

Ετσι στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης, που είναι προσωρινό μέτρο και για το οποίο έχουγ ενημερωθεί οι θεσμοί και απορρέει από την ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, στις 19 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ