Paxlovid Phizer: Πειραματικό αντιιικό χάπι φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά έναντι της covid-19


Paxlovid Phizer: Η Pfizer λέει ότι το χάπι της για την COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Ένα πειραματικό αντιιικό χάπι φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά στο να εμποδίζει τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής COVID-19 να εισαχθούν στο νοσοκομείο και να πεθάνουν, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του φαρμάκου, Pfizer.

Το φάρμακο – που ονομάζεται Paxlovid – ήταν 89% αποτελεσματικό, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, στην πρόληψη της νοσηλείας ή του θανάτου σε ασθενείς με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Η εταιρεία λέει ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA να εγκρίνει το φάρμακο για χρήση έκτακτης ανάγκης.

Το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά που η Pfizer σταμάτησε την εγγραφή στη δοκιμή του φαρμάκου, το οποίο λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται πρωτεάση που χρειάζεται ο νέος κορωνοϊός για να δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του. Η διακοπή μιας κλινικής δοκιμής είναι μια σπάνια ενέργεια που πραγματοποιείται συνήθως όταν μια θεραπεία φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική ή σαφώς επικίνδυνη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, θεωρείται ανήθικο η συνέχιση μιας κλινικής δοκιμής όπου οι άνθρωποι λαμβάνουν τυχαία είτε ένα ενεργό φάρμακο είτε ένα εικονικό φάρμακο, όταν διατίθενται ασφαλέστερες ή πιο αποτελεσματικές επιλογές. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία είπε σε ένα δελτίο τύπου ότι η κίνηση προτάθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα συμβούλων που επιβλέπουν τη δοκιμή, που κάλεσε μια επιτροπή παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων και έγινε σε συνεννόηση με τον FDA.

«Τα σημερινά νέα είναι μια πραγματική αλλαγή του παιχνιδιού στις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει η καταστροφή αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο Albert Bourla, PhD, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. «Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το υποψήφιο αντιικό από του στόματος, εάν εγκριθεί ή εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει τη ζωή των ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από την COVID-19 και να εξαλείψει έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες».

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε περισσότερους από 1.900 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και κινδύνευαν να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές για τις λοιμώξεις τους, εκείνοι που έλαβαν Paxlovid εντός 3 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους είχαν 89% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν από εκείνους που πήραν ένα χάπι εικονικού φαρμάκου — τρεις ασθενείς από τους 389 που έλαβαν το φάρμακο νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με 27 από τους 385 που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, έξι από τους 607 νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών, σε σύγκριση με 41 από τους 612 που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Δεν υπήρξαν θάνατοι κατά τη διάρκεια ενός μήνα σε ασθενείς που έλαβαν Paxlovid, αλλά 10 θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.

Η είδηση ​​έρχεται μετά την ανακοίνωση του περασμένου μήνα της φαρμακευτικής εταιρείας Merck ότι το πειραματικό αντιιικό χάπι της, το molnupiravir, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση της μολνουπιραβίρης, με την επωνυμία Lagevrio.

Ο Stephen Griffin, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, χαιρέτισε την επιτυχία και των δύο νέων αντιικών χαπιών. «Και οι δύο αποδεικνύουν ότι, με την κατάλληλη επένδυση, η ανάπτυξη εξατομικευμένων αντιιικών φαρμάκων άμεσης δράσης που στοχεύουν τον SARS-CoV2 ήταν εξαιρετικά εφικτή και τελικά έχει αποδειχθεί πολύ πιο επιτυχημένη από την επαναχρησιμοποίηση άλλων φαρμάκων με αμφισβητήσιμες αντιικές επιδράσεις», είπε ο Griffin, ο οποίος δεν συμμετείχε. στην ανάπτυξη οποιουδήποτε φαρμάκου.

«Η επιτυχία αυτών των αντιικών σηματοδοτεί δυνητικά μια νέα εποχή στην ικανότητά μας να αποτρέπουμε τις σοβαρές συνέπειες της λοίμωξης SARS-CoV2 και είναι επίσης ένα ζωτικό στοιχείο για τη φροντίδα των κλινικά ευάλωτων ατόμων που μπορεί να μην είναι σε θέση είτε να λάβουν είτε να ανταποκριθούν σε εμβόλια ” αυτός είπε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ