Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ: Θα διανείμουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε ζώνες συγκρούσεων


Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ: Ο Blinken είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε καλό δρόμο για έναν στόχο δωρεάς 1,1 δισεκατομμυρίων εμβολίων COVID-19 Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία μεταξύ της Johnson & Johnson και του προγράμματος κοινής χρήσης εμβολίων COVAX για τη διανομή του εμβολίου της εταιρείας για την COVID-19 σε άτομα που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων.

Σε μια δήλωση στον Τύπο που δόθηκε κατά την έναρξη μιας εικονικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του κόσμου, ο Blinken είπε ότι ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι παντού μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και ότι “όσοι δεν μπορούν να προσεγγιστούν από κυβερνητικές εκστρατείες εμβολιασμού” περιλαμβάνονται σε αυτές τις προσπάθειες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Johnson & Johnson και της COVAX για τη διευκόλυνση της πρώτης παράδοσης δόσεων εμβολίου Johnson & Johnson COVID-19 σε άτομα που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων και σε άλλα ανθρωπιστικά περιβάλλοντα», είπε ο Blinken.

«Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να λάβουν προστασία από την COVID-19 το συντομότερο δυνατό».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters την Τετάρτη ότι 300.000 δόσεις του εμβολίου μίας βολής της Johnson & Johnson θα διατεθούν σε ανθρωπιστικούς φορείς πρώτης γραμμής και ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της συμφωνίας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν συνολικό αριθμό δόσεων που να παραδοθούν, πότε και σε ποιες χώρες.

Συγκεκριμένα, η Johnson & Johnson αντιμετώπισε κατασκευαστικά προβλήματα λόγω μόλυνσης και άλλων ζητημάτων τον περασμένο χρόνο. Τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δείχνουν ότι η πλειονότητα όσων εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ έλαβαν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ή Moderna, με την Johnson & Johnson να μετράται μόνο σε ένα κλάσμα των συνολικών δόσεων που χορηγήθηκαν.

Ο Blinken είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν την κοινή δέσμευση να επεκτείνουν την παροχή εμβολίων για την επίτευξη των στόχων που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τον τρόπο αντιμετώπισης των συστημικών προκλήσεων που εκτίθενται από την πανδημία και την ανάγκη επέκτασης της παραγωγής εμβολίων και ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Είπε ότι οι ΗΠΑ επένδυσαν σε αυτή την επέκταση και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προσπάθεια «καθώς και ό,τι χρειάζεται για την ενίσχυση, τη διακυβέρνηση και τη διατήρηση μιας αποτελεσματικής αρχιτεκτονικής παγκόσμιας ασφάλειας υγείας». Σύμφωνα με τον Blinken, οι ΗΠΑ έχουν δωρίσει – σε συνεργασία με την COVAX που ηγείται ο ΠΟΥ ή διμερώς – περισσότερες από 234 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε περισσότερες από 100 χώρες και οικονομίες σε όλον τον κόσμο.

Η δημοσκόπηση λέει ότι το 54% δεν θα λάβει βίντεο με εμβόλιο κατά της Johnson & Johnson «Είμαστε σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας να δωρίσουμε 1,1 δισεκατομμύρια ασφαλείς, αποτελεσματικές και δωρεάν δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 χωρίς πολιτικούς περιορισμούς», είπε. «Αν και αυτές οι προσπάθειες είναι σημαντικά βήματα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Ο Blinken είπε επίσης ότι η Global COVID Corps θα παράσχει pro bono τεχνογνωσία, εργαλεία και δυνατότητες για να υποστηρίξει τις προσπάθειες εφοδιαστικής και εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και υποστήριξε την κυκλοφορία του Global COVID-19 Access Tracker.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε προηγουμένως ότι η Ουάσιγκτον θα αγόραζε 500 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίου για την COVID-19 για δωρεά. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 550 εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του οργανισμού να εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους New York Times.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ