Ύπνος: Πως επηρεάζεται από την ηλικία


Κι όμως! Ο ύπνος επηρεάζεται με την ηλικία. Οι περισσότεροι όταν σκεφτόμαστε την γήρανση, φέρνουμε στο νου τις αλλαγές του δέρματος και τις αλλαγές στον μεταβολισμό. Όμως, η γήρανση επηρεάζει πολλά περισσότερα από τη φυσική μας εμφάνιση.

Μάλιστα, επηρεάζει τους περισσότερους, αν όχι όλους, τους τομείς της ζωής μας. Ένα συχνά παραμελημένο παράδειγμα των επιπτώσεών της, λοιπόν, είναι και ο ύπνος.

Πώς ο ύπνος επηρεάζεται από την ηλικία

Ακόμη, λοιπόν, κι αν ήσασταν νυχτερινός τύπος όλη σας τη ζωή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόγραμμα ύπνου σας να αλλάξει καθώς μεγαλώνετε. Αποτέλεσμα είναι να ξυπνάτε νωρίτερα.

Μπορεί, επίσης, να σας είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Γενικά, όσο μεγαλώνει κανείς περνάει όλο και λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο και λόγω δυσκολιών ύπνου, μπορεί να αφιερώνει λιγότερο χρόνο στον ύπνο συνολικά.

Σύμφωνα με την κλινική Sleep Medicine, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βιώσουν αλλαγές ύπνου με την ηλικία. Ιδίως εάν έχουν ιατρικές παθήσεις ή βιώσουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, το περιβάλλον και την κοινωνική τους δέσμευση.

Η έλλειψη ύπνου, λοιπόν, δεν σας βάζει μόνο σε κακή διάθεση. Θα μπορούσε, ακόμη, να εμποδίσει την απόδοσή σας στην εργασία, να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή ατυχήματα ή τραυματισμούς και να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας. Τόσο ψυχικών όσο και σωματικών.

Τι να κάνετε για να κοιμάστε ευκολότερα

Υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τον ύπνο σας. Για παράδειγμα, η άσκηση και η αποφυγή του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί, επίσης, να θέλετε να αποφύγετε την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τη χρήση υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρά σας. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι σας για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ύπνο και το σεξ. Λάβετε υπόψη ότι ο καπνός μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τον ύπνο.

Περισσότερες πρακτικές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την άνεση του ύπνου σας περιλαμβάνουν να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να κάνετε χαλαρωτικές δραστηριότητες για να αποφύγετε την υπερδιέγερση πριν από τον ύπνο. Όταν θέλετε ένα σνακ πριν τον ύπνο, προσπαθήστε να αποφύγετε διεγερτικά όπως η καφεΐνη για τουλάχιστον λίγες ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Αντίθετα, προτιμήστε ένα ελαφρύ και χαλαρωτικό σνακ, όπως μια κούπα με ζεστό γάλα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ