Σκέρτσος: “Να σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση οι άνω των 60 ετών”


Στους εμβολιασμένους που δεν έχουν κάνει την γ’ δόση, απευθύνθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, αναφερόμενος παράλληλα και στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και να περάσουν τη «γραμμή», δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Ειδικά δε, τόνισε πως οι άνω των 60 ετών που έχουν κλείσει το εξάμηνο από τη β’ δόση, «πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την γ’ δόση τους για να προστατέψουν πιο αποτελεσματικά την υγεία τους», είπε και πρόσθεσε:

Επιπλέον, με τις διαπιστώσεις αφενός ότι «το 85 – 90% των διασωληνωμένων ασθενών είναι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο», αφετέρου ότι «έχουν εμβολιαστεί τα 3/4 του πληθυσμού», κατά τον ‘Α. Σκέρτσο «δεν τίθεται κανένα ζήτημα επαναφοράς οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, τα οποία βλάπτουν σοβαρά την οικονομία, βλάπτουν και έχουν τα αντίστροφα πλέον αποτελέσματα -το είδαμε και στα τελευταία lockdown».

«Οι δράσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες στο να πείσουμε ανθρώπους που διστάζουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο. Κατανοώ απόλυτα έναν άνθρωπο που διστάζει να κάνει μια παρέμβαση στο σώμα του, το εμβόλιο είναι μια παρέμβαση στο σώμα μας», αναγνώρισε στη συνέχεια της συνέντευξης, ωστόσο, αντέτεινε, «περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάνει το εμβόλιο, οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες, αντιθέτως οι παρενέργειες της νόσησης είναι βαριές, οδηγούν ευάλωτους ανθρώπους στο θάνατο, άρα το εμβόλιο είναι η ασφαλέστερη λύση».

Επικαλέστηκε μάλιστα χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, οι οποίες «ειδικά στις ευάλωτες ηλικίες άνω των 60 ετών έχουν πετύχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, άνω του 90%, κοντά στο 98%». Όταν στη χώρα μας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα «είμαστε στο 80% (…) αυτή η διαφορά των 15 – 20 μονάδων είναι καθοριστική για να έχουμε μια πιο ήπια εξέλιξη της πανδημίας σε αυτούς τους δύσκολους χειμερινούς μήνες», επιχειρηματολόγησε ακόμη.

Σκέρτσος: Δεν θέλουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Επέμεινε επίσης ότι «εμείς δεν εφαρμόζουμε διχαστικά μέτρα, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επικρατήσει ένας κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων», από την άλλη όμως «πρέπει να προστατέψουμε και την κοινωνική συνοχή και τη λειτουργία της οικονομίας, η χώρα δεν αντέχει ούτε άλλα lockdown, ούτε άλλες επιδοματικές πολιτικές που δεν έχουν και κανένα νόημα να εφαρμοστούν σε αυτή τη φάση, αφού έχουμε μια σοβαρή ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης».

Σε ό,τι αφορά τα νέα ραντεβού, «υπήρξε ένα συνδυασμός φόβου – γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα – και ταυτόχρονα νέων μέτρων που περιορίζουν την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων πολιτών σε κλειστούς χώρους. Αυτός ο συνδυασμός των μέτρων έχει οδηγήσει σε ένα τετραπλασιασμό σχεδόν, των ημερήσιων ραντεβού τόσο της α’ δόσης όσο και της γ’ δόσης». Είναι, εν τέλει, «πολύ σημαντικό, άνθρωποι που ως τώρα δίσταζαν, να περνούν τη γραμμή και να κάνουν το εμβόλιο».

Ένα άλλο σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση ο υπουργός Επικρατείας ήταν το θέμα της αναμνηστικής δόσης: «Τα αντισώματα σε όσους έχουν κάνει εμβολιασμό, μετά την πάροδο των έξι μηνών πέφτουν. Αυτό λειτουργεί επιβαρυντικά ειδικά για τους άνω των 60 ετών, και εκεί οι άνθρωποι που έχουν κλείσει το εξάμηνο, επίσης πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση τους για να προστατέψουν πιο αποτελεσματικά την υγεία τους. Δεν είναι ανεμβολίαστοι, είναι εμβολιασμένοι αλλά με φθίνοντα αντισώματα», παρατήρησε.

Εξάλλου, «είναι περίπου 450.000 οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν κάνει και τη γ’ δόση, πρέπει να αυξηθούν, να φθάσουμε το 1 – 1,2 εκατ. Χρειάζεται να ενταθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, θα το κάνουμε ακόμη πιο εμφατικά, θα συνεχίσουμε με ειδικά σποτάκια που θα στοχεύουν ειδικά στους εμβολιασμένους ανθρώπους, να κάνουν και την γ’ δόση».

Στο σημείο αυτό μάλιστα επικαλέστηκε το διάγγελμα, την περασμένη εβδομάδα, του Προέδρου Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε κλειστούς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν οι πολίτες άνω των 60 ετών υπό την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι και με την γ’ δόση. «Αυτό στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ακόμη, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», δήλωσε για το θέμα αυτό.

Απαντώντας επίσης στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις ελλείψεις στο χώρο της υγείας, αντέτεινε ότι «(η αντιπολίτευση) θα έπρεπε να είχε κινηθεί πολύ πιο υπεύθυνα όσο ήταν κυβέρνηση για το σύστημα της δημόσιας υγείας, υπήρχαν μεγάλα κενά. Είχαμε 557 Μονάδες Εντατικές Θεραπείας και τώρα έχουμε 1.300 ΜΕΘ, η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτή τη στιγμή». Και για το ανθρώπινο δυναμικό, «έχουμε προχωρήσει σε πάνω από 12.000 προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού», ενώ από εκεί και πέρα «προσπαθούμε να συνδράμουμε και με τις δυνατότητες που έχει ο ιδιωτικός τομέας για να καλύψουμε τις τοπικές ανάγκες».

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ