Μονοξείδιο άνθρακα δηλητηρίαση: Τα πιο συχνά συμπτώματα και συμβουλές πρόληψης απέναντι στον σιωπηλό δολοφόνο


Κάθε χρόνο στην Αμερική, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν από τον «σιωπηλό δολοφόνο». Το 2020, 195 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στη Γιούτα και εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τον χειμώνα ο κίνδυνος δηλητηρίασης από CO αυξάνεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με το CO είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να το δει κανείς, να το δοκιμάσει ή να το μυρίσει. Εάν δεν έχετε ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να νομίζετε ότι έχετε αρρωστήσει με ένα απλό κρυολόγημα. Ίσως λοιπόν ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε και δεν ξυπνήσετε ποτέ. Ανάμεσα στα πιο κοινά συμπτώματα της δηλητηρίασης από CO, εμφανίζονται τα εξής:

  • αδυναμία
  • ναυτία
  • έμετος
  • ζάλη
  • πονοκέφαλος
  • σύγχυση

Άλλα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα

Μπορεί επίσης να υπάρξει απώλεια όρασης, γεύσης, όσφρησης και ακοής. Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν βλάβες στα νεύρα και τις αισθήσεις που μιμούνται τη νόσο του Πάρκινσον και τα συμπτώματά της. Είναι πιθανόν να επηρεαστεί ο εγκέφαλος από έλλειψη οξυγόνου. Μπορεί να βλάψει την καρδιά και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα ελαττώματα και επιπλοκές, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες ή θάνατο του εμβρύου. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αόρατο αέριο που παράγεται όταν η βενζίνη, το φυσικό αέριο, το προπάνιο, η κηροζίνη και άλλα καύσιμα δεν καίγονται πλήρως κατά τη χρήση. Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων αναφέρονται ως κοινή πηγή CO. Ωστόσο, το παράγουν επίσης μικροί βενζινοκινητήρες, φανάρια και σόμπες, ψησταριές με κάρβουνο, σειρές αερίου και φούρνοι. Όταν αυτά δεν λειτουργούν σωστά ή χρησιμοποιούνται λανθασμένα, επικίνδυνες ποσότητες CO μπορεί να συσσωρευτούν σε κλειστούς χώρους και να δηλητηριάσουν τους ανθρώπους και τα κατοικίδια που το εισπνέουν.

Μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε μέσα σε λίγα λεπτά ή να διαρκέσει έως και μία ώρα, ανάλογα με το επίπεδο μονοξειδίου του άνθρακα στο οποίο εκτίθεστε. Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο είναι η καλύτερη θεραπεία για τη δηλητηρίαση από CO και δίνει τα πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα για ανάρρωση. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής ξαπλώνει μέσα σε έναν θάλαμο θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο όπου η πίεση του αέρα αυξάνεται έως και 3 φορές υψηλότερα από την κανονική πίεση αέρα, αναπνέοντας καθαρό οξυγόνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας και να ελέγχετε πάντα τις συσκευές σας που μπορεί να αποτελούν κύρια πηγή μονοξειδίου του άνθρακα για να διασφαλίσετε τις ικανότητες εργασίας και ότι συντηρούνται σωστά. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε θερμάστρα προπανίου ή συσκευή μαγειρέματος χωρίς κατάλληλο αερισμό.

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές από το Υπουργείο Υγείας της Γιούτα για την πρόληψη της δηλητηρίασης από CO, προσαρμοσμένες στα δικά μας δεδομένα:

  • Τα συστήματα θέρμανσης, οι θερμοσίφωνες και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές καύσης αερίου, πετρελαίου, ξύλου ή άνθρακα θα πρέπει να επισκευάζονται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό κάθε χρόνο.
  • Εγκαταστήστε μια οθόνη CO2 εγκεκριμένη από το Underwriters Laboratory σε κάθε επίπεδο του σπιτιού σας κοντά σε χώρους ύπνου. Ελέγξτε ή αντικαταστήστε την μπαταρία δύο φορές το χρόνο. Τα σκάφη και τα οχήματα αναψυχής με σόμπες ή θερμάστρες προπανίου θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένα με ανιχνευτές CO.
  • Επιθεωρήστε το σπίτι σας μετά από έντονη χιονόπτωση και βεβαιωθείτε ότι το χιόνι έχει αφαιρεθεί γύρω από τις στοίβες εξάτμισης, τις οπές εξαερισμού και τις εισαγωγές φρέσκου αέρα.
  • Εάν η παρακολούθηση CO2 σας συναγερμού συνεχώς, αφήστε το σπίτι σας και καλέστε το 100 ή την τοπική εταιρεία φυσικού αερίου.
  • Λάβετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε δηλητηρίαση από CO και αισθάνεστε ζάλη, ζάλη ή ναυτία. Καλέστε αμέσως τον έλεγχο δηλητηριάσεων στο 210 7793777.
  • Μη χρησιμοποιείτε γεννήτρια, ψησταριά με κάρβουνο, σόμπα κατασκήνωσης ή άλλη συσκευή καύσης βενζίνης ή κάρβουνου μέσα στο σπίτι, το υπόγειο ή το γκαράζ σας. Οι γεννήτριες πρέπει να βρίσκονται έξω τουλάχιστον 20 πόδια από οποιοδήποτε παράθυρο, πόρτα ή εξαερισμό.
  • Μην κινείτε αυτοκίνητο, φορτηγό ή άλλο μηχανοκίνητο όχημα μέσα σε γκαράζ που είναι συνδεδεμένο με το σπίτι σας, ακόμα κι αν αφήσετε την πόρτα ανοιχτή.
  • Μην καίτε τίποτα σε μη αεριζόμενη σόμπα ή τζάκι.
  • Μην θερμαίνετε το σπίτι σας με φούρνο φυσικού αερίου.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ