Σεξ έρπης: Πώς μπορεί να επηρεάσει ο έρπης την σεξουαλική μας ζωή;

Πολλά άβολα πράγματα μπορούν να συμβούν στην κρεβατοκάμαρα. Αλλά συχνά παραλείπουμε να μιλάμε για τη λιγότερο λαμπερή πλευρά του να είσαι σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος. Κάτι που είναι κοινό στη ζωή αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν γίνεται λόγος είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Είναι μια πολύ κοινή πραγματικότητα να βιώνεις ένα ΣΜΝ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου αν είσαι σεξουαλικά ενεργός. Ένα από τα πιο συχνά μεταδιδόμενα νοσήματα στο σεξ είναι ο έρπης. Τι συμβαίνει όμως όταν διαγνωστείτε με έρπητα; Υπάρχει θεραπεία; Και είναι δυνατόν να έχετε μια υγιή (και ασφαλή) σεξουαλική ζωή όταν αντιμετωπίζετε τον έρπητα; Ο έρπης είναι απίστευτα κοινός και κάτι που μπορείτε να διαχειριστείτε.

Τι είναι ο έρπης;

Ο όρος μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι γεμάτος ντροπή και στίγμα. Ωστόσο, ο έρπης είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά κοινό νόσημα. Ο έρπης, γνωστός στον ιατρικό κόσμο ως ιός απλού έρπητα ή HSV για συντομία, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι έρπητα:

  • HSV-1: το στέλεχος του ιού που προκαλεί συνήθως έρπητα στα χείλη και το πρόσωπό μας, γνωστός και ως έρπης του στόματος.
  • HSV-2: το στέλεχος του ιού που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, γνωστός και ως έρπης των γεννητικών οργάνων.

Ο έρπης προκαλεί δυστυχώς άβολες πληγές και φουσκάλες που μπορεί να είναι ενοχλητικές, φλεγμονώδεις και επώδυνες. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, δεν παρατηρούνται καθόλου συμπτώματα και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα μόνο μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανίχνευση της πηγής της μόλυνσης μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι όμως ασφαλές να κάνεις σεξ με κάποιον που έχει έρπητα;

Τι συμβαίνει εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε έρπητα;

Αν ανακαλύψετε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας ότι έχετε έρπητα προτού καταλήξετε σε σεξουαλική επαφή, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να κάνετε ασφαλές σεξ όταν αντιμετωπίζετε τον έρπητα. Στην πραγματικότητα, ο έρπης δεν χρειάζεται να σημαίνει τέλος στη σεξουαλική σας ζωή, απλώς σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβετε μερικές επιπλέον προφυλάξεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας ασφαλή. Είναι αδύνατο να εξαλείψετε εντελώς τον κίνδυνο να προσβληθείτε από έρπητα από έναν μολυσμένο σύντροφο , αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κάνετε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε το σεξ όταν ο σύντροφός σας βιώνει μια έξαρση και να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού, του κολπικού και του πρωκτικού σεξ. Η χρήση αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά, είναι επίσης μια σοφή κίνηση που βοηθά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κατά τη διάρκεια του σεξ. Επιπλέον, η τακτική λήψη αντιιικών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιδημιών και του συντρόφου σας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here