Βήχας: Γιατί χειροτερεύει πάντα το βράδι;

Ο βήχας μπορεί να μας ταλαιπωρήσει αρκετά και να μας κάνει να χάσουμε το ύπνο μας. Κυρίως, γιατί χειροτερεύει πάντα το βράδι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα

 • Βαρύτητα
  Ο νούμερο ένα παράγοντας που επιδεινώνει τον βήχα σας τη νύχτα είναι απλός: η βαρύτητα. Ο δρ. Mitchell Blass, γιατρός στον οργανισμό Georgia Infectious Diseases, λέει: “Όταν ξαπλώνουμε, βλέννα αρχίζει αυτόματα να πηγάινει στον λαιμό”. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η βαρυτική έλξη είναι η ανύψωση. “Ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι παραπάνω για να είναι πιο ψηλά το κεφάλι σας. Θα βοηθήσει να μην πηγαίνει η βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού”.
 • Ξηρή ατμόσφαιρα σε κλειστούς χώρους
  Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη ερεθισμένη μύτη και λαιμό, επιδεινώνοντας τον νυχτερινό σας βήχα. Για να ανακουφίσετε τον ξηρό βήχα λόγω ξηρού αέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο, για να επαναφέρει την υγρασία σε καλά επίπεδα και να διευκολύνει την αναπνοή.
 • Προσοχή όμως. “Οι υγραντήρες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Αν το νερό που βάζετε δεν είναι αποστειρωμένο, διατρέχετε τον κίνδυνο να επαναφέρετε τα μικρόβια στον αέρα ή να δημιουργήσετε άλλες ασθένειες”. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι με κρυολόγημα ή γρίπη είναι να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, λέει ο δρ. Blass. “Μπορεί να έρθουν βακτηριακές λοιμώξεις. Πολλοί θάνατοι λόγω γρίπης είναι λόγω πνευμονίας, όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει τη γρίπη”.

Συμβουλές και μυστικά για να μειωθεί

Συνήθως ο βήχας είναι από το κρυολόγημα και τη γρίπη. Και είναι ωφέλιμος για τον καθαρισμό της συμφόρησης από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Αλλά ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός για να γίνετε καλά και ο βήχας δεν το επιτρέπει αυτό.

Για να μειωθεί ο βήχας το βράδυ δοκιμάστε τα παρακάτω:

 • Πιπιλίστε μια παστίλια για τον βήχα
  Αυτό θα απαλύνει τον ξηρό βήχα (αυτόν που δεν παράγει βλέννα) και θα καταπραΰνει τον λαιμό σας.
 • Καλή ενυδάτωση
  Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά όλο το βράδυ πριν τον ύπνο. Τα υγρά βοηθούν στην αραίωση της βλέννας στον λαιμό και τα ζεστά υγρά είναι καταπραϋντικά.
 • Μέλι
  Η προσθήκη μελιού σε ζεστά υγρά όπως το νερό ή το τσάι, ή το να φάτε σκέτες 1-2 κουταλιές μελιού έχει αποδεδειγμένα μέτρια οφέλη στην μείωση του βήχα, λέει ο δρ. Stephen Russell, γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και ειδικός στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics έδειξε, ότι το μέλι είχε μέτρια οφέλη στην μείωση του νυχτερινού βήχα σε παιδιά ηλικίας 2-18 ετών. Ωστόσο, μην δίνετε ποτέ μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους, διότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.
 • Αντιβηχικό φάρμακο
  Τα φάρμακα για τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας περιέχουν συνήθως ένα αντιισταμινικό που σας προκαλεί υπνηλία, εξηγεί ο δρ. Russell. “Είναι εξαιρετικά στο να σταματούν τις αλλεργίες και τις συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού, συν ότι σε κάνουν να νυστάζεις”, λέει ο δρ. Russell, προσθέτοντας, ότι στεγνώνει την μύτη και βοηθά να σταματήσει ο βήχας.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org
Πηγή: https://www.everydayhealth.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here