Μέτρα «φρένο» στη δασπορά: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής – «Όχι» σε lockdown στους ανεμβολίαστους λέει η κυβέρνηση


Το ενδεχόμενο επιβολής ενός πλήρους lockdown στους ανεμβολίαστους, κατά το Αυστριακό μοντέλο, απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Eχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε τόσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες». Η χρήση των πιστοποιητικών COVID είναι αποτελεσματική, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ενώ αναφερόμενος στα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, σημείωσε πως οδήγησαν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα δίνει βάση στο να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Καθιστώντας, για παράδειγμα, πιο δύσκολη την πρόσβασή τους σε εστιατόρια. Για το σύστημα υγείας είπε πως βρίσκεται υπό πίεση, και υπογράμμισε ότι περίπου εννέα στους δέκα διασωληνωμένους σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Οι ειδικοί θα εξετάσουν και μία σειρά μέτρων «φρένο» στη διασπορά. Μεταξύ των μέτρων είναι η αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ. Επίσης εξετάζεται η εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο κυρίως τον περιορισμό συνωστισμού στα ΜΜΜ στις ώρες αιχμής. Στο τραπέζι βρίσκεται και το γαλλικό μοντέλο αναφορικά με την υποχρεωτική 3η δόση για τους άνω των 65 ετών.

Στο μεταξύ, περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται να σκέπτονται να κάνουν τελικά το εμβόλιο σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1. Στο ερώτημα εάν έχουν κάνει το εμβόλιο, το 1% απάντησε ότι έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Το 74% τις δύο δόσεις και το 3,7% έχει νοσήσει. Το 6,7% απάντησε ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά ότι σκέπτεται να το κάνει ή ότι έχει προγραμματίσει να το κάνει. Ενώ το 14,1% ούτε το έχει κάνει ούτε σκέπτεται ή προγραμματίζει να κάνει το εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους και το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο το 32,2% (έναντι 26% πριν έναν μήνα), απάντησε ότι προγραμματίζει ή σκέπτεται να κάνει το εμβόλιο. Ενώ το 67,8% απαντά πως δεν πρόκειται να εμβολιαστεί (έναντι 74% τον Οκτώβριο).


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ