Smartphones πυρκαγιά: Αυξημένος κίνδυνος φωτιάς από κινητά τηλέφωνα με δεδομένα από τον Καναδά


Τα τηλέφωνα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις αιτίες πυρκαγιών ανάμεσα στις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με την Health Canada. Συγκεκριμένα τα smartphones καταλαμβάνουν πλέον την πρώτη θέση των ηλεκτρονικών συσκευών που προκαλούν πυρκαγιές. Καταγράφηκαν 183 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια που αφορούσαν τηλέφωνα και τα αξεσουάρ τους. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία πυρκαγιών συσκευών ήταν οι θερμοστάτες, με 104 πυρκαγιές να έχουν αναφερθεί από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Σεπτέμβριο 2020. Υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και tablet προσγειώθηκαν στην τρίτη θέση με 74 πυρκαγιές που αναφέρθηκαν, ενώ μόνο 34 πυρκαγιές αποδόθηκαν σε τηλεοράσεις.

Γιατί προκαλούνται τόσα ατυχήματα με smartphones;

Ο Doug MacKenzie, εν ενεργεία πυροσβέστης της Nova Scotia, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στις πυρκαγιές που αφορούν τηλέφωνα. “Θα μπορούσε να είναι ένα κατεστραμμένο καλώδιο που δεν έχει αντικατασταθεί”, είπε. “[Θα μπορούσε να είναι ένα τηλέφωνο] που έχει αφεθεί σε μια κουβέρτα αντί για ένα σκληρό γραφείο και να δημιουργήσει υπερθέρμανση ή απλώς οποιοδήποτε είδος ζημιάς στην ίδια την ηλεκτρική μονάδα. Είναι τόσο απλό όσο κάποιος χύνει ένα ποτήρι νερό πάνω της, [που θα μπορούσε] βραχυκυκλώστε το και προκαλέσετε φωτιά”. Οι ανακριτές πυρκαγιάς αναφέρουν επίσης ζημιές που προκλήθηκαν από συσκευές κινητών τηλεφώνων που δεν έχουν εγκριθεί από την Καναδική Ένωση Προτύπων.

Για παράδειγμα, η πυροσβεστική υπηρεσία στο Βόρειο Σίδνεϊ έχει σβήσει περίπου τέσσερις ή πέντε πυρκαγιές που σχετίζονται με συσκευές φόρτισης γνωστές ως power banks. “Είχαμε πολλές πυρκαγιές με κινητά τηλέφωνα και αξεσουάρ κινητών τηλεφώνων με καλώδια φόρτισης και με τα power banks”, δήλωσε ο Lloyd MacIntosh, επικεφαλής της πυροσβεστικής. Ο MacIntosh είπε ότι όταν πρόκειται για αξεσουάρ τηλεφώνου, δεν είναι πάντα σαφές εάν οι πυρκαγιές προκαλούνται από την ποιότητα της συσκευής ή τον τρόπο χρήσης τους.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνει οι καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που έχουν ελεγχθεί από τον Καναδά και να διαβάζουν τις οδηγίες για σωστή χρήση. Το μέλλον είναι πιθανώς το έξυπνο σπίτι. Με βάση αυτό, τα επόμενα σπίτια τέτοια συμβάντα θα λαμβάνουν χώρα σε τακτική βάση. Δεν είναι μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή. Αλλά στο μέλλον με την ραγδαία αύξηση των έξυπνων συσκευών πρόκειται να πολλαπλασιαστούν οι εστίες κινδύνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ