Αλάτι: Πότε και πόσο πρέπει να προσθέτετε στο φαγητό


Όσοι μαγειρεύουν καθημερινά επιλέγουν, συνήθως, να προσθέτουν το αλάτι σταδιακά καθώς βράζει ή ψήνεται το φαγητό ώστε να μη γίνει αλμυρό. Οι ειδικοί ωστόσο φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με αυτή την τακτική, καθώς όπως τονίζουν, ορισμένα φαγητά θα είναι άγευστα ή θα έχουν αλμυρή γεύση.

Πότε λοιπόν πρέπει να ρίχνετε το αλάτι στο φαγητό για να γίνει νόστιμο; Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Danielle Alvarez δίνει τις δικές της χρήσιμες συμβουλές:

  • Κρέατα
    Στα κρέατα (ειδικά τα μεγάλα κομμάτια όπως οι χοντρές μπριζόλες, το αρνίσιο μπούτι, τα ολόκληρα κοτόπουλα) καλό είναι να ρίχνετε καρικεύματα μια ή δύο μέρες πριν τα μαγειρέψετε. Απλώς αφαιρέστε το κρέας από τη συσκευασία του όταν το αγοράσετε, πασπαλίστε τα με αλάτι, καλύψτε το και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε.
  • Ψάρια και λαχανικά
    Τα ψάρια και τα λαχανικά, που είναι πιο ευαίσθητα, χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά καρύκευμα πριν μαγειρευτούν. Τα ψάρια δεν χρειάζονται αλάτισμα εκ των προτέρων γιατί αναπτύσσουν μια σκληρή κρούστα. Επομένως 10-15 λεπτά αρκούν για να γίνουν νόστιμα στο φούρνο.

Στην περίπτωση των λαχανικών ( μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα) βράστε τα με προσθήκη αλατιού και στη συνέχεια αφήστε να κρυώσουν πριν τα καταναλώσετε. Αποφύγετε να τα ξεπλένετε μετά το βράσιμο.

Πώς δρα το αλάτι στο φαγητό

Το αλάτι ή το χλωριούχο νάτριο στο κρέας διασπά τις πρωτεΐνες απελευθερώνοντας παράλληλα τα υγρά.Λειτουργεί επίσης ως συντηρητικό στα τρόφιμα ενώ κάνει τη γεύση ορισμένων τροφίμων λιγότερο πικρή.Εάν αλατίζετε μεγάλα κομμάτια κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαδικασία της όσμωσης σημαίνει ότι τα μέταλλα (αλάτι) στο εξωτερικό θα προσπαθήσουν να εξισωθούν με τα μέταλλα στο εσωτερικό, έτσι ώστε το καρύκευμα να εισχωρήσει πραγματικά στο κρέας. Αφήνοντας το αλάτι σε μεγάλες λωρίδες κρέατος για περισσότερη ώρα, το αλάτι μπορεί να εισχωρήσει παντού.

Πόσο πολύ αλάτι;

Η σεφ αναφέρει ότι συνήθως χρησιμοποιεί περίπου μια κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι για το κρέας. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να αλατίσετε το κρέας μια μέρα νωρίτερα, μία ή δύο ώρες, νωρίτερα αρκούν. Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια μαγειρέψτε το. Για τα υπόλοιπα φαγητά η ποσότητα αλατιού ποικίλει ενώ είναι συνάρτηση κι άλλων παραγόντων. Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν καρυκεύετε έγκαιρα τα φαγητά σας, αποφεύγετε την προσθήκη επιπλέον αλατιού.

Δώστε προσοχή στα υλικά που χρησιμοποιείτε καθώς ενδέχεται να περιέχουν έξτρα ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να αποφεύγετε να προσθέτετε αλάτι όταν τρώτε και αν είναι μικρά τα παιδιά να χρησιμοποιείτε ελάχιστη ποσότητα στο μαγείρεμα.

Τύποι αλατιού

Ο τύπος αλατιού που χρησιμοποιείτε είναι εξίσου σημαντικός. Πιθανότατα έχετε δει όλων των ειδών τα άλατα στο σούπερ μάρκετ και έχετε αναρωτηθεί: «Έχει διαφορά ποιο θα χρησιμοποιήσω;»Η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με την σεφ είναι το θαλασσινό αλάτι . Είναι το πιο φυσικό, με την πιο καθαρή γεύση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ