Αύξηση των δαπανών για συντάξεις προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2022 – Στα 30 δισ. ευρώ

Την αύξηση των δαπανών για συντάξεις προβλέπει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2022 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Αναλυτικά, για το 2022, η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού αναφέρει πως το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 960 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση, σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025, κατά 576 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 974 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Ειδικότερα, η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 538 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της προσδοκώμενης αύξησης της απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία εκτέλεσης και το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο. Ταυτόχρονα, αυξημένες προβλέπονται και οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που οφείλεται κυρίως:

  • Στην αυξημένη επιχορήγηση που εκτιμάται ότι θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.
  • Στην αύξηση της επιχορήγησης για την κάλυψη της απώλειας εσόδων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από την παράταση και για το έτος 2022 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες των ΟΚΑ προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025 κατά 399 εκατ. ευρώ, στα 29,9 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της δαπάνης για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ παροχών και παροχών ασθένειας σε είδος.

Ειδικότερα, η αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4670/2020 ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών αποδίδεται στην επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here