Τουρκία: Μόνος εναντίον όλων ο Ερντογάν – Διαδηλώσεις, οργή και τρόφιμα με το δελτίο


Η ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας προκαλεί πανικό σε αγορά και πολίτες στην Τουρκία που βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει «φαντάσματα» και δηλώνει νικητής στον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» που έχουν κηρύξει στην Άγκυρα…ξένα κέντρα

Την ώρα που οι μισθοί πέφτουν στα τάρταρα, τα σούπερ-μάρκετ πουλάνε… καφέ και ζάχαρη με το δελτίο και οι Τούρκοι βγαίνουν αγανακτισμένοι στους δρόμους ζητώντας από τον Ερντογάν να παραιτηθεί, ο Τούρκος πρόεδρος…βλέπει φαντάσματα. Δεσμεύεται να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας» και για πολλοστή φορά καταγγέλλει «ξένα κέντρα»

Σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις που έχει καταγράψει ποτέ, η λίρα κατέγραφε χθες «βουτιά» 15%, ο Ερντογάν ωστόσο διαμηνύει πως δεν θα αφήσει την Τουρκία να συντριβεί από το «λόμπι των επιτοκίων» και κερδίζει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας»

Επικαλούμενος ισλαμικές διδασκαλίες κατά της τοκογλυφίας, δεσμεύθηκε ότι θα καταπολεμά τα υψηλά επιτόκια για όσο διάστημα βρίσκεται στην προεδρία και κατήγγειλε επίθεση από ξένα κέντρα που δρουν στη χώρα και διοργανώνουν διαδηλώσεις.

Στους δρόμους οι Τούρκοι

Οι πολίτες της χώρας ωστόσο πλέον ασφυκτιούν. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τρίτης και το σύνθημα «Ερντογάν παραιτήσου» ή «κυβέρνηση παραιτήσου» ακούστηκε δυνατά.

Στα social media, τα hashtags που κυριάρχησαν μεταξύ των χρηστών είναι ενδεικτικά του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «κυβέρνηση παραιτήσου», «Ερντογάν παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Από την Άγκυρα μέχρι την Κωνσταντινούπολη πλήθος κόσμου διαδήλωσε για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, φωνάζοντας «AKP παραιτήσου» και ζητώντας τη διενέργεια εκλογών.

Η πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με συρματοπλέγματα, ενώ σε πολλές περιοχές, η αστυνομία παρενέβη για να επιβάλλει την τάξη σε πολίτες που διαμαρτύρονταν.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν κατσαρόλες στα χέρια και τις χτυπούσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ πολλοί έφθασαν έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, για να καταγγείλουν τις ανορθόδοξες πρακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το υψηλό κόστος ζωής.

Τρόφιμα με το δελτίο

Οι Τούρκοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν βασικά προϊόντα, όπως καφέ και ζάχαρη. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί όριο στις αγορές, δύο πακέτα από κάθε προϊόν, καθώς και οι εισαγωγείς δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για να τα αγοράσουν, εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας. Η πιο οδυνηρή συνέπεια της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Τουρκία και με τον πληθωρισμό σχεδόν στο 20% είναι πως οι εισαγωγές ακριβαίνουν. Και αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν βασικά προϊόντα.

Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι πολίτες, λόγω της κρίσης που επικρατούσε στη ζάχαρη ήταν αναγκασμένοι να προμηθεύονται συγκεκριμένη ποσότητα από κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ. Λίγο αργότερα κάποια σούπερ μάρκετ έβαλαν περιορισμούς στο ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, επιτρέποντας την αγορά μέχρι και δύο λίτρων. Πλέον, υπάρχει περιορισμός και στον…καφέ!

Οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν πάνω από δύο πακέτα ζάχαρη και πάνω από δύο πακέτα των 100 γραμμαρίων καφέ από την πιο διάσημη μάρκα της χώρας. Περιορισμοί μπαίνουν σιγά σιγά και στο τσάι, αλλά και στο αλεύρι, στο οποίο υπάρχει όριο ενός πακέτου!

Η κατάσταση βέβαια έχει εκτραχυνθεί, καθώς μερικά σούπερ μάρκετ έβαλαν πλαφόν ακόμα και στις σόδες και στα καθαριστικά. Οι Τούρκοι είναι πεπεισμένοι ότι τα εν λόγω σούπερ μάρκετ, καθώς και αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα που έχουν επιδοθεί σε αυτή την πρακτική τις τελευταίες ώρες, το κάνουν αυτό με σκοπό να δημιουργήσουν στοκ, ώστε σε μεγαλύτερη κρίση στο εγγύς μέλλον, να μπορέσουν να πουλήσουν τα φθηνά αγορασμένα προϊόντα ακόμα πιο ακριβά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά για παιδιά, χάπια χοληστερίνης, ινσουλίνες όπως και σε πολλά ψυχοφάρμακα. Εχει «παγώσει» το εμπόριο αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς οι τιμές αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα, αφού όλα καθορίζονται σύμφωνα με την ισοτιμία.

Η αντιπολίτευση «εκθειάζει» την ελληνική οικονομία

Από τη μια ώρα στην άλλη, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες, στην ισοτιμία της ημέρας.

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρατεί έντονη κινητικότητα. Η επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ασκενέρ πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο του κόμματός της, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ακύρωσε τις επισκέψεις του στις επαρχίες Γκαζιάντεπ και Σανλιούρφα και συγκάλεσε επίσης έκτακτη συνεδρίαση του κόμματός του.

Ο Κιλιτσντάρογλου μάλιστα επιστράτευσε ακόμη και την…Ελλάδα για να επικρίνει την καταστροφική πολιτική Ερντογάν. «Μέχρι χθες έλεγαν “η Ελλάδα καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε”. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω από την Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως όλα όσα συμβαίνουν είναι προσωρινά και οι επενδυτές θα στηρίξουν την Τουρκία και θα αλλάξουν το κλίμα. Αναφέρουν ως παράδειγμα την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν.

Στριμωγμένος και μόνος εναντίον όλων, ο Ερντογάν επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2023 γιατί, κατά δήλωσή του, εκλογές κάθε 15-20 μήνες κάνουν μόνο οι πρωτόγονες φυλές».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ