Κώστας Μπακογιάννης. 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.


Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη για την έκδοση: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την εμφάνιση του AIDS, της ασθένειας που στέρησε τη ζωή σε 40 εκατομμύρια συνανθρώπους μας παγκοσμίως, από τα περίπου 80 εκατομμύρια που έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV.

Από το αρχικό σοκ στις αρχές της δεκαετίας του ’80, και διαμέσου διάσημων φορέων, αθλητών και καλλιτεχνών, φτάσαμε στην ευαισθητοποίηση όλων για τον HIV: κατανοήσαμε πλήρως πως δεν κάνει διακρίσεις.

Η δική μου γενιά δέχθηκε έναν πραγματικό καταιγισμό πληροφοριών για τον «αόρατο εχθρό», τον αντιμετώπιζε αμήχανα και φοβισμένα!

Σήμερα, με τη διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξη της συνδυαστικής αντιρετροϊκής θεραπείας, γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα μη θανατηφόρο νόσημα και, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και μη μεταδοτικό!

Όσες και όσοι κρατάμε αυτή την έκδοση στα χέρια μας, αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα! Ο κάθε άνθρωπος που ζει με τη λοίμωξη HIV, μπορεί κάλλιστα να είναι συνεργάτης μας, σύντροφός μας ή ακόμα και γονιός μας.

Εμείς ως Δήμος Αθηναίων προσφέρουμε ανώνυμα, εμπιστευτικά και χωρίς ραντεβού δωρεάν εξέταση για HIV σε όλα τα δημοτικά μας Ιατρεία με το αποτέλεσμα να βγαίνει σε ένα λεπτό.

H προσπάθειά μας στον αγώνα στήριξης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, δεν σταματά ποτέ: οι προκαταλήψεις είναι υπαρκτές, οι διακρίσεις παρούσες, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κοινωνικός τους στιγματισμός.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα προβλήματα στην καθημερινότητα: πόσο εύκολο είναι για έναν φορέα να βρει –για παράδειγμα– οδοντίατρο;

Ταυτιζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα: το μεγάλο κεφάλαιο HIV/AIDS δεν έχει κλείσει. Αυτό τοποθετείται στο μέλλον, με την έλευση ίσως ενός εμβολίου.

Οι συνθήκες όμως είναι πλέον ώριμες για μία πολυεπίπεδη δράση: ανοικτά κανάλια επικοινωνίας για την πρόληψη, ανοικτά μυαλά για τη στήριξη και αποδοχή των φορέων HIV και των ασθενών με AIDS. Τους οφείλουμε μία –χωρίς αστερίσκους– κανονικότητα.

 

Δείτε ακόμα

Θάνος Πλεύρης: 40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία.

«40 χρόνια μετά [1981-2021] AIDS. Η ιστορία»

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ