Δέκα φουτουριστικές μεγα-πόλεις του πλανήτη: Το πριν και το… μετά των «έξυπνων» megacities


Ο ΟΗΕ έχει προβλέψει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας τα 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Τα νέα δημογραφικά δεδομένα αλλά και οι ραγδαίες μεταβολές στο κλίμα, αλλάζουν τα δεδομένα οικιστικής οργάνωσης και «γεννούν» νέες έξυπνες πόλεις-κράτη.

Από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού έγινε από την ύπαιθρο προς τις αστικές περιοχές, μια τάση που επιταχύνθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και πιθανότατα θα συνεχιστεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κατοίκων της Γης υπολογίζεται οτι θα ζουν σε πόλεις. Η Ασία και η Αφρική θα γίνουν τα νέα παγκόσμια πληθυσμιακά κέντρα. Οι συνθήκες στις μεγα-πόλεις όπως λέγονται θα είναι συχνά δύσκολες, με τεράστιες παραγκουπόλεις, ανεργία και κακές υποδομές.

Την ίδια στιγμή, στον αντίποδα θα «γεννηθούν» από το μηδέν νέες πόλεις «έξυπνες», φιλικές προς το περιβάλλον και εξοπλισμένες με τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά δεδομένα. Επίκεντρό τους θα ειναι ο ανθρώπος.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μπορεί να καθορίσει τη ζωή στις πόλεις έως το 2100 και είναι πιθανό να αυξηθεί. Και μέσα στις επόμενες δεκαετίες η σχέση μας με τις πόλεις που ζούμε, μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, με βάση τις εκτιμήσεις πληθυσμού από το Global Cities Institute.

Ακόμη και μέχρι το 2050, οι μεγα-πόλεις του κόσμου πιθανότατα θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με σήμερα. Η μεταμόρφωση των οικιστικών κέντρων με πληθυσμούς που συχνά θα ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια θα αλλάξει την αρχιτεκτονική, το μικροκλίμα και τη ζωή μας και θα μετατρέψει σε…ήσυχα προάστια, σημερινές μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη.

Κινσάσα

Η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής σε πληθυσμό προβλέπεται να γίνει το «σπίτι» για 58 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2075. Αυτήν τη στιγμή η πρωτεύουσα του Κονγκό φιλοξενεί περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους, γεγονός που προκαλεί ήδη τεράστια προβλήματα.

Οι καταρρέουσες υποδομές, η εγκληματικότητα στις φτωχογειτονιές και τα παιδιά που ζουν στους δρόμους είναι φαινόμενα που θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονα καθώς η πόλη μεγαλώνει.

Λάγος

Η Κινσάσα αναμένεται να «επισκιαστεί» από το Λάγος, την εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο πληθυσμός της πόλης προβλέπεται να φτάσει μέχρι και τα 88,3 εκατομμύρια μέχρι το 2100.

Οι αρχές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πόσους κατοίκους έχει αυτή τη στιγμή η πόλη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 21 εκατομμύρια στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.

Yπαίθρια αγορά στο Λάγος της ΝιγηρίαςΑ.Ρ

Είναι μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Αφρικής και έχει έναν από τους ψηλότερους ορίζοντες στην ήπειρο, αλλά το Λάγος θα δοκιμαστεί από μια τεράστια και φρενήρη ανάπτυξη που θα προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις σε βασικές υποδομές.

Νταρ ες Σαλάμ

Μια άλλη αφρικανική πόλη, η μεγαλύτερη πόλη της Τανζανίας και πρώην πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί σημαντικό οικονομικό κι εμπορικό κόμβο του Ινδικού Ωκεανού.

Ο πληθυσμός της πόλης προβλέπεται να αυξηθεί από περίπου επτά εκατομμύρια που είναι σήμερα σε περισσότερα από 73 εκατομμύρια έως το 2100. Οι τρεις μεγαλύτερες σε πληθυσμό μεγα-πόλεις στον κόσμο θα βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα στην στην Αφρική μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σικάγο

Το Σικάγο, είναι η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία του Ιλινόις και η 3η μεγαλύτερη από άποψη πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Είναι είναι η μόνη αναδυόμενη μεγαλούπολη στον αναπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε το 2018.

Το Σικάγο θα είναι μία από τις έξι νέες μεγα-πόλεις μέχρι το 2030, αναφέρει η έκθεση. Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει περί τα 9,7 εκατομμύρια κατοίκους ενώ στην ίδια την πόλη ζουν περί τα 3 εκατομμύρια.

Με άλλα λόγια έχει το μισό πληθυσμό σε σχέση με την–Νταρ ες Σαλάμ, την πρωτεύουσα της Αγκόλας, Λουάντα, τη Βαγδάτη, την Τσενάι στην Ινδία και την πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά –αλλά έχει μία σημαντική διαφορά. Το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Σικάγο αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των άλλων πέντε νέων μεγαλουπόλεων μαζί.

Nίομ

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος στις νέες πόλεις που δημιουργούνται απο την αρχή για να λύσουν προβλήματα και να γίνουν νέα επιχειρηματικά και τουριστικά κέντρα, βρίσκεται η Νίομ (Neom), η «έξυπνη» φουτουριστική πόλη της Σαουδικής Αραβίας.

H πόλη Neom

Η διασυνοριακή πόλη κατασκευαστεί στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας σε μία έκταση 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα εκτείνεται στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια και η Σαουδική Αραβία ελπίζει να ολοκληρώσει το πρώτο τμήμα του, μέχρι το 2025.

Το έργο θα περιλαμβάνει το The Line, μια πόλη μέσα σε μια πόλη και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν θα έχει αυτοκίνητα ή δρόμους και θα είναι απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα.

Σονγκτό

Η πιο «έξυπνη πόλη» του κόσμου όπως τη χαρακτηρίζουν οι εμπνευστές της, βρίσκεται σε μία παραθαλάσσια λωρίδα γης, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

H «πανταχού παρούσα πόλη» όπως επίσης λέγεται, έχει σχεδιαστεί για να είναι απαλλαγμένη από τις εκπομπές άνθρακα, με περισσότερο από το 40% εκατό της πόλης να αποτελεί χώρο πρασίνου. Έχει ένα κανάλι θαλασσινού νερού και μια περιοχή εμπνευσμένη από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

songdo.1.jpg
H πόλη Σονγκντό

Αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς τη ροή της κυκλοφορίας, ενώ τα σκουπίδια της πόλης συλλέγονται σε υπόγειες σήραγγες. Ο πληθυσμός του Σονγκτό είναι σήμερα περίπου 100.000, αλλά αναμένεται να τριπλασιαστεί .

Nαγκάρα Ρίμπα Νούσα

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας Tζακάρτα, χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω σε ένα έλος, με αποτέλεσμα τμήματα της πόλης να βυθίζονται κατά 25 εκατοστά το χρόνο. Με τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι αρχές της Ινδονησίας αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρωτεύουσά της σε μια νέα τοποθεσία στο νησί Βόρνεο.

Η πόλη του μέλλοντος -πρότυπο βιοποικιλότητας και τεχνολογικής καινοτομίας- προβλέπεται να κοστίσει περίπου 33 δις δολάρια και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2045.

Παρά το γεγονός ότι περίπου το 40% της Τζακάρτα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν θα εγκαταλειφθεί και αναμένεται να αυξήσει τον πληθυσμό της από 10 σε σχεδόν 16 εκατομμύρια έως το 2050.

Kόργκας

Η Κίνα ειδικεύεται στο χτίσιμο πόλεων από την αρχή. Το Σενζέν ήταν γεωργική γη στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1970, αλλά πλέον είναι μια πόλη με πληθυσμό άνω των 17 εκατομμυρίων.

Ένα νέο οικοδομικό εγχείρημα στο Xiongan έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την πίεση στο Πεκίνο και η νέα πόλη θα έχει τελικά τρεις φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης. Η πόλη Κόργκας στα σύνορα με το Καζακστάν, έχει περιγραφεί ως η πρώτη πόλη στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού και λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο ξηρό λιμάνι στον κόσμο, δηλαδή στην ενδοχώρα.

Η πόλη που κατοικήθηκε για πρώτη φορά πριν από από 1.000 και πλέον χρόνια, είναι επίσης σημαντικό κέντρο της ρομποτικής, εγκαινιάστηκε το 2017, με τον πληθυσμό να αναμένεται να αυξηθεί σε 200.000.

Κάιρο, νέα διοικητική πρωτεύουσα

Αυτό το καλοκαίρι οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να μετακομίσουν στη νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου, 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου Η πρώτη φάση θα κοστίσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει ηλεκτρικά τραμ, ένα φουτουριστικό τρένο και θεματικά πάρκα τέσσερις φορές το μέγεθος της Ντίσνεϊλαντ.

Εάν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πληθυσμός του θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα επτά εκατομμύρια, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη νέα πρωτεύουσα στον κόσμο.

Σχεδιάζεται ως μοντέλο υψηλής τεχνολογίας για το μέλλον της Αιγύπτου. Κέντρα ελέγχου θα επιτηρούν τις υποδομές και την ασφάλεια ηλεκτρονικά, οι στέγες θα καλύπτονται από συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, οι πληρωμές θα γίνονται ανέπαφα, ενώ 15 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου θα αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο.

Τόκιο

Υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη και το μέγεθος μίας πόλης, ακόμη και αν πρόκειται για τις υπερ-πόλεις του πλανήτη. Εν έτει 2021, η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Ιαπωνία, με τον πληθυσμό του μεγαλύτερου μητροπολιτικού κέντρου στον πλανήτη να ξεπερνάει τα 37 εκατομμύρια.

Αλλά η Ιαπωνία την ίδια ώρα έχει πληθυσμό που «γερνάει» με ταχείς ρυθμούς και το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται, σε αντίθεση με την Αφρική. Μέχρι το τέλος του αιώνα, το Τόκιο θα έχει πληθυσμό περίπου 25 εκατομμυρίων κατοίκων, καταλαμβάνοντας..την 28η θέση στον κατάλογο με τις μεγα-πόλεις του πλανήτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ