Αναστασία Κοτανίδου: Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή

Στον απόηχο των πρόσφατων καταγγελιών για VIP κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου, παραχώρησε σήμερα Παρασκευή (10/12) έκτακτη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η κα Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι είναι «αδόκιμη η αναφορά για διακριτές συμπεριφορές στη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ». Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5». Όπως διευκρίνισε η διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στο νούμερο ένα είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο. «Σε κάθε περίπτωση, στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές. Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους», προσέθεσε.

Πιο επίκαιρο από ποτέ το πάγιο αίτημα στελέχωσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό

Επιπλέον, η κα Κοτονίδου επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό. «Στελεχώθηκαν οι ΜΕΘ με προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε την απαραίτητη εξειδίκευση. Το πάγιο αίτημα της επιστημονικής εταιρείας μας για στελέχωση καθίσταται πιο επίκαιρο απο ποτέ, με Αναισθησιολόγους, Εντατικολόγους και νοσηλευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μετά από πρωτόγνωρη, πολύμηνη, συνεχιζόμενη μάχη με την πανδημία, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των ΜΕΘ, με θλίψη και απογοήτευση, παρακολουθούμε τη συζήτηση περί της λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας, είτε πρόκειται για την αδόκιμη αναφορά της περασμένης εβδομάδας περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ, είτε οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί για διακρίσεις μεταξύ ασθενών», δήλωσε η Αναστασία Κοτανίδου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here