Πρόταση Κομισιόν για δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ


Προ διμήνου και ενώ η ενεργειακή κρίση είχε μόλις ενσκήψει σοβαρά στην ΕΕ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει στους ομολόγους του να εξεταστούν προτάσεις όπως η δυνατότητα από κοινού αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικά αυτή η πρόταση διαπιστώθηκε πως δεν ήταν συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίασε μια πρόταση που είναι συμβατή. Συγκεκριμένα, προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος στο πλαίσιο του οποίου οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να αγοράζουν εθελοντικά φυσικό αέριο με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου.

Έγγραφο που συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και περιήλθε στην κατοχή του Reuters προβλέπει τη δημιουργία ενός πλαισίου κοινών προμηθειών για ανάπτυξη στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση.

Το έγγραφο δεν αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί στην πράξη των σύστημα των κοινών προμηθειών, σημειώνει ωστόσο ότι έγκειται στο πλαίσιο των προσπαθειών των Βρυξελλών για ενδυνάμωση των συστημάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ.

«Οι χώρες μέλη, μέσω της κοινής συνεργασίας τους, θα πρέπει να μπορούν να στηρίζονται στα αποθέματα άλλων χωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο έγγραφο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ