Κορωνοϊός: 2 στους 3 ασθενείς νιώθουν ότι δεν έχουν αναρρώσει έναν χρόνο μετά

Μόνο ένας στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύθηκαν επειδή τους χτύπησε ο κορωνοϊός και μετά είχαν μακρά Covid-19, νιώθει τελείως καλά ύστερα από ένα χρόνο. Αυτό έδειξε νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που εμφάνισαν συμπτώματα διαρκείας μετά τη νοσηλεία τους λόγω Covid-9, αναφέρουν ότι νιώθουν πως έχουν αναρρώσει πλήρως μετά από ένα χρόνο. Δηλαδή, τουλάχιστον δύο στους τρεις με μακρά Covid-19 συνεχίζουν να εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα, 12 μήνες μετά το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο.

Κορωνοϊός και το long covid

Τα επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από όσους έχουν μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη νοσηλεία τους, εμφανίζουν σχετικά μικρή βελτίωση. Και η κατάσταση τους είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια μετά από ένα χρόνο με αυτή που ήταν επτά μήνες νωρίτερα. Δηλαδή πέντε μήνες μετά το εξιτήριο.

Η μελέτη Phos-Covid είχε επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Κρις Μπράιτλινγκ του πανεπιστημίου του Λέστερ. Και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με τον Guardian.
Η έρευνα συνέκρινε στοιχεία για 2.320 ενήλικες που είχαν βγει από το νοσοκομείο πέντε μήνες πριν και 924 άτομα που είχαν βγει από το νοσοκομείο πριν ένα έτος.

Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον πέμπτο και στον 12ο μήνα μετά τη νοσηλεία τους με Covid-19, το ποσοστό όσων ανέφεραν πλήρη ανάρρωση είχε παραμείνει περίπου ίδιο. Δηλαδή σχεδόν 30%. Το ίδιο και τα συμπτώματα τους όπως δύσπνοια, κόπωση και πόνοι. Το 10% ένιωθαν “ομίχλη” στον εγκέφαλο τους μετά από 12 μήνες. Μια ένδειξη για έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τους.

Τι λένε οι ειδικοί

«Μόνο ο ένας στους τρεις συμμετέχοντες ένιωθε πλήρη ανάρρωση μετά από ένα έτος. Δυστυχώς δεν είδαμε βελτιώσεις μετά από ένα χρόνο σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονταν οι άνθρωποι πέντε μήνες μετά το εξιτήριο τους», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Έβανς του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας. Πιθανώς, η πραγματική αναλογία όσων αναρρώνουν πλήρως μέσα σε ένα έτος, κινείται από το 20% έως το 60%.

Η μελέτη κατέταξε τα άτομα με μακρόχρονα συμπτώματα Covid-19 σε τέσσερις κατηγορίες. Ανάλογα με τον αριθμό και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Και βρήκε ότι εκείνοι στην ομάδα των ήπιων συμπτωμάτων ανέφεραν κατά μέσο όρο τέσσερα συμπτώματα. Εκείνοι στην κατηγορία των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων πάνω από 20. Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι ασθενείς, όσοι είχαν κινητικές δυσκολίες και εκείνοι με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους είχαν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here