Κριστίν Λαγκάρντ: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα με ειδική αναφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ


Κριστίν Λαγκάρντ: Τι είπε η πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ

Ιδαίτερη αναφορά στην Ελλάδα έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κυρία Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι παρόλο που βάσει καταστατικού υφίστανται ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, έγινε σαφής και ρητή αναφορά για την Ελλάδα, κάτι που μεταφράζεται σε ένα ισχυρό μήνυμα. «Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, να υπάρχει δηλαδή ρήτρα για ένα συγκεκριμένο κράτος- μέλος. Και η συγκεκριμένη ρήτρα υποστηρίχθηκε πολύ έντονα στο Διοικητικό Συμβούλιο», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ίδια, «παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλη πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε ξεκάθαρα σε κάθε αποστολή επιτήρησης που διεξάγεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει βελτιώσει την επενδυτική της βαθμίδα, δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο που προβλέπει το APP».

Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος που το ΔΣ της ΕΚΤ έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα με σκοπό να διατηρηθεί η γενική αρχή της επανεπένδυσης, καθώς οι επανεπενδύσεις μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία, σε βάθος χρόνου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας για το ζήτημα του πληθωρισμού και της παραλλαγής «Όμικρον», τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς άπαντες αναμένουν από την επιστημονική κοινότητα να μάθουν περισσότερα για την νέα αυτή παραλλαγή.

«Βλέπουμε ότι η ανεργία μειώνεται διαρκώς, από το 7,3% θα φτάσει στο 6,6% το 2024, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται εντός πλαισίου, αλλά έχουμε την αβεβαιότητα της παραλλαγής “Όμικρον” και του πέμπτου κύματος που επηρεάζει περισσότερο κάποια κράτη-μέλη. Έχουμε ακόμα και την αβεβαιότητα που προκαλείται από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς καθώς παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ