Υπνική άπνοια αϋπνία: Θανατηφόρος ο συνδυασμός των δύο διαταραχών ύπνου


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν τόσο από αϋπνία όσο και από αποφρακτική υπνική άπνοια είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτούς που δεν πάσχουν από καμία από τις δύο καταστάσεις. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal. “Η αϋπνία και η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι οι δύο πιο συχνές διαταραχές ύπνου, που επηρεάζουν το 10 έως 30 τοις εκατό του πληθυσμού, αλλά οι άνθρωποι συχνά υποφέρουν και από τα δύο ταυτόχρονα”, δήλωσε ο Δρ Bastien Lechat από το Flinders Health and Medical Research Institute. “Προηγουμένως, λίγα ήταν γνωστά για τον αντίκτυπο της συννοσηρής αϋπνίας και της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (COMISA), αλλά αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι για τα άτομα με αμφότερες τις παθήσεις, τα αποτελέσματα υγείας είναι σταθερά χειρότερα από εκείνα που δεν έχουν καμία πάθηση ή εκείνα που δεν έχουν καμία πάθηση μόνο”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders έχουν μελετήσει ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων με βάση τις ΗΠΑ με περισσότερα από 5.000 άτομα για να κατανοήσουν τους κινδύνους της COMISA. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας περίπου 60 ετών στην αρχή της μελέτης και 52% γυναίκες, παρακολουθήθηκαν για περίπου 15 χρόνια, με 1.210 ανθρώπους να πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με COMISA είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 70 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακή νόσο από όσους δεν είχαν ούτε αϋπνία ούτε υπνική άπνοια. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι συμμετέχοντες με COMISA είχαν 47% αυξημένο κίνδυνο θανάτου (για οποιονδήποτε λόγο) σε σύγκριση με συμμετέχοντες χωρίς αϋπνία ή υπνική άπνοια, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη θνησιμότητα.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τον κίνδυνο θνησιμότητας σε συμμετέχοντες με συννοσηρή αϋπνία και υπνική άπνοια”, δήλωσε ο Δρ Lechat, επικεφαλής της έρευνας. “Δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους, είναι σημαντικό τα άτομα που υποβάλλονται σε έλεγχο για τη μία διαταραχή να υποβάλλονται σε έλεγχο και για την άλλη”, πρόσθεσε ο Lechat. “Μπορεί να χρειαστούν ειδικές θεραπείες για άτομα με συνυπάρχουσες διαταραχές, επομένως είναι σημαντικό να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αϋπνίας και υπνικής άπνοιας σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό”, είπε ο Δρ Lechat. Το Ινστιτούτο Αδελαΐδας για την Υγεία του Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Flinders συνεχίζει να διεξάγει έρευνα για να κατανοήσει τους λόγους που η αϋπνία και η υπνική άπνοια συνυπάρχουν τόσο συχνά και να αναπτύξει πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ