Όμικρον: Διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δυο με τρεις μέρες – Τα νεότερα δεδομένα για την υπερμεταδοτική παραλλαγή


Ως μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δυο με τρεις μέρες, χαρακτηρίζεται η Όμικρον. Από τις 11 Νοεμβρίου οπότε και εντοπίστηκε, η Όμικρον απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη, κυρίως της ταχύτατης εξάπλωσή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση, για την Όμικρον:

Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί.

Οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα, απ’ ότι οι ανεμβολίαστοι.

Άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, εδώ η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.

Τα δεδομένα ως προς την βαρύτητα της νόσου

Τα άτομα τα οποία εισάγονται στο νοσοκομείο είναι σε πολύ καλή γενικά κατάσταση. Δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου. Η διάρκεια νοσηλείας τους είναι πολύ βραχεία, είναι 2 – 2,5 ημέρες σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών που ήταν στο προηγούμενο κύμα. Και επίσης η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από την θνητότητα του προηγουμένου κύματος, 6,6%, έναντι 17%.

Όμικρον και εμβολιασμός

Στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, ενώ ήταν 64% για την Δέλτα.

Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, για την Όμικρον ήταν 76% ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%.

Δηλαδή, η 3η δόση επαναφέρει στην υψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του ιού SARS

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ