Πάντα στο μυαλό του Τσίπρα η «προοδευτική κυβέρνηση»


Στο βασικό πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα η «προοδευτική κυβέρνηση».

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης που θα έχει ως βασικό «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, βασικό εταίρο το Κίνημα Αλλαγής και στην οποία θα συμμετέχουν και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.

Πολύ πριν την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και τη δυναμική που φαίνεται να δημιουργεί η Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για την ανάγκη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης, κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, εκεί όπου Σοσιαλιστές και Αριστερά κυβερνούν από κοινού.

Πλέον, μετά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες που κατέθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και λαμβάνοντας υπόψιν του το νέο τοπίο που δημιουργούν οι εξελίξεις στο πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα, ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει επιτακτικά τη συζήτηση γύρω από την πιθανή μετεκλογική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς – και όχι μόνο.

Χθες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star» και τη Μάρα Ζαχαρέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι δεν βλέπει ανταγωνιστικά τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τονίζοντας πως μοναδικός αντίπαλος του είναι η Δεξιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή η τοποθέτηση του ήταν ένα σαφές «σήμα» προς τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά και προς το ΜέΡΑ25. Φυσικά αυτή η πρόταση απευθύνεται και προς το ΚΚΕ, όμως είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια πως ο Περισσός δεν συμμετέχει σε κυβερνήσεις διαχείρισης του αστικού συστήματος, ακόμα και αν αυτές φέρουν το λεγόμενο «προοδευτικό» πρόσημο.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι συντρέχουν δύο προϋποθέσεις για να γίνει πράξη αυτή η σκέψη. Πρώτον, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής – όντας το μεγάλο κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης εδώ και μία δεκαετία. Δεύτερον το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων του προοδευτικού χώρου να είναι μεγαλύτερο από εκείνο της ΝΔ και του Βελόπουλου.

Το ενδιαφέρον στο παραπάνω σκεπτικό είναι πως στην Κουμουνδούρου δεν «φοβούνται» τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Αντίθετα, εκτιμούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει πολύ περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από ότι τους ίδιους.

Έχοντας βαθιά πίστη πως θα ανατρέψουν το σκηνικό και θα είναι εκείνοι πρώτοι στις ερχόμενες εκλογές και όχι η Νέα Δημοκρατία, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι θα υπάρξουν εν τέλει οι προϋποθέσεις που έθεσαν για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Αν συμβούν όλα αυτά και εν τέλει δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες, τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του απέναντι στον ελληνικό λαό, πετώντας έτσι το «μπαλάκι» στους κυρίους Ανδρουλάκη -κυρίως- και Βαρουφάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ