Οι προσθήκες που εμπλουτίζουν με άρωμα παράδοσης το φετινό εορταστικό τραπέζι


Καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 2021, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανυπομονησία μας για τις φετινές γιορτές. Διότι από όταν θυμόμαστε τον εαυτό μας, οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι για εμάς μία περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας, μπορούμε να χορτάσουμε στιγμές χαλάρωσης με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα και μία ευκαιρία για να απολαύσουμε παραδοσιακά, χριστουγεννιάτικα εδέσματα, τα οποία έχουν την «τιμητική» τους στα καθιερωμένα εορταστικά τραπέζια.

Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι μπορούμε να κάνουμε για να «απογειώσουμε» γευστικά την καθιερωμένη «ιεροτελεστία» του γιορτινού τραπεζιού; Διότι το ζήτημα είναι να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας μία πρωτόγνωρη και απολαυστική γαστρονομική εμπειρία, η οποία θα είναι εμπνευσμένη από τις διαχρονικές παραδόσεις του τόπου μας και δεν θα τους αφήσει το περιθώριο να σηκωθούν από το τραπέζι, χωρίς να αδειάσουν τα πιάτα και τα ποτήρια τους!

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει συμβουλές και προτάσεις, οι οποίες υπόσχονται να αναβαθμίσουν το καθιερωμένο εορταστικό μενού, ενώ αποκαλύπτουμε το εκρηκτικό απόσταγμα, που παράγεται μόνο από Μοσχάτο σταφύλι και «πρωταγωνιστεί» σε κάθε γιορτινό τραπέζι.

Διαμορφώνουμε ένα «πλούσιο» εορταστικό μενού που μας υπενθυμίζει όσα μας ενώνουν

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα εορταστικά τραπέζια, αποτελούν μία ευκαιρία για να αναπληρώσουμε τον κοινό χρόνο που χάνουμε στην καθημερινότητα, με τους δικούς μας ανθρώπους. Έτσι και αλλιώς, το καλό φαγητό είναι πάντα μία λαχταριστή αφορμή για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά με όσους αγαπάμε, συγγενείς ή φίλους. Συνεπώς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να διαμορφώσουμε ένα «πλούσιο» μενού από γιορτινά πιάτα, το οποίο δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο, ούτε τους χορτοφάγους, ούτε τους κρεατοφάγους της παρέας μας.

Διότι ανεξάρτητα από τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί ο καθένας μας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να εμπλουτίσουμε το τραπέζι μας με τις λαχταριστές προσθήκες, οι οποίες μας υπενθυμίζουν αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, λοιπόν, μπορούμε να βρούμε αναρίθμητες συνταγές γιορτινών εδεσμάτων, τα οποία με τη μοναδική γεύση και το ξεχωριστό τους άρωμα, θα καλύψουν κάθε ουρανίσκο.

Επιλέγουμε παραδοσιακά αποστάγματα που αναδεικνύουν τα συστατικά των πιάτων μας

Ένας ακόμη παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία ενός εορταστικού τραπεζιού, είναι τα αποστάγματα με τα οποία συνοδεύουμε τα αγαπημένα μας πιάτα. Διότι τα αποστάγματα είναι οι απαραίτητες προσθήκες που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τα εκλεκτά συστατικά των πιάτων μας, αφού χάρη στα ποιοτικά και τα αρωματικά χαρακτηριστικά τους μας επιτρέπουν να «παντρεύουμε» ακόμη και τις πιο αταίριαστες -φαινομενικά- γεύσεις. Αυτό κάνει, άλλωστε, και το Τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου και περιλαμβάνει όλες τις ξεχωριστές ιδιότητες αυτής της εκλεκτής ερυθρής ποικιλίας.

Το αγαπημένο μονοποικιλιακό τσίπουρο πίνεται δροσερό, στους 10°C, ενώ διαθέτει ένα ξηρό, ζεστό και «πλούσιο» σώμα, το οποίο προσθέτει στο τραπέζι μας αρωματικές «πινελιές» από σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Με λίγα λόγια, είναι η ιδανική προσθήκη για όλους εμάς που αναζητούμε ένα ισορροπημένο, ευκολόπιοτο και συνάμα πολύπλοκο απόσταγμα, αντάξιο με το κρασί, ώστε να συνοδεύσουμε γευστικά τις παραδοσιακές πίτες, τα κίτρινα τυριά, τους καλοψημένους μεζέδες και τα καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες, δηλαδή με εδέσματα και πιάτα τα οποία υπάρχουν κάθε χρόνο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Ακολουθούμε πρωτότυπες συνταγές που αναβαθμίζουν τις αγαπημένες μας παραδόσεις

Ακόμη και αν δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε τα παραδοσιακά γιορτινά πιάτα που μας σύστησαν οι γονείς και οι παππούδες μας, μερικές φορές θέλουμε να πειραματιστούμε λίγο παραπάνω με τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να αναβαθμίσουμε τις διαχρονικές συνταγές που κληρονομήσαμε και να πάμε την παράδοση του τόπου μας ένα «βήμα» παρακάτω. Πραγματοποιώντας μερικά γαστρονομικά twist, αντικαθιστώντας τις κλασικές πατάτες φούρνου με γλυκοπατάτες, τη γαλοπούλα με ψαρονέφρι ή πάπια, την παραδοσιακή μαρουλοσαλάτα με ένα ταμπουλέ από ρόδι και πορτοκάλι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα εκπλήξουμε ευχάριστα τους καλεσμένους μας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε πάντα να τολμήσουμε και ένα γευστικό twist με το αγαπημένο μας παραδοσιακό, μονοποικιλιακό απόσταγμα, Δεκαράκι Μοσχάτο! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να σερβίρουμε στους καλεσμένους μας ένα πρωτότυπο, «εκρηκτικό» cocktail, το Top Ten, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση, ενώ χάρη στην οξύτητά του αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για τα «βαριά» πιάτα που περιλαμβάνει το γιορτινό μενού. Για να το παρασκευάσουμε, θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • 60 ml Τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο
  • 3-4 κομμάτια ginger
  • 100-120 ml χυμό πορτοκάλι
  • 25 ml χυμό λεμόνι
  • 2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη ή μέλι (αραιωμένο με χλιαρό νερό)
  • Πάγο
  • Στικ κανέλας ή μοσχοκάρυδο

Θα ξεκινήσουμε την παρασκευή του cocktail πιέζοντας σε ένα shaker τα κομμάτια από το ginger με τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, θα προσθέσουμε τη μαύρη ζάχαρη ή το μέλι -αναλόγως τι έχουμε επιλέξει. Έπειτα, θα ρίξουμε το Τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο στο shaker και θα ανακατέψουμε καλά το μείγμα μας. Θα σερβίρουμε το cocktail σε ένα ποτήρι με πάγο και θα το αρωματίσουμε με στικ κανέλας ή μοσχοκάρυδο.

Το σίγουρο είναι πως τα φετινά εορταστικά τραπέζια, θα μας βρουν να καθόμαστε δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους λίγους αλλά ξεχωριστούς ανθρώπους που αποτελούν τη δική μας οικογένεια και με την παρουσία τους, κάνουν ακόμη πιο γιορτινή και αισιόδοξη την παρούσα περίοδο. Και κάπως έτσι, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας και ανταλλάσσοντας ευχές για το νέο έτος, η δική μας οικογένεια θα συναντηθεί με την πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, που εκτός από το αγαπημένο μας εκρηκτικό Μοσχάτο, περιλαμβάνει την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη, δηλαδή τα εκλεκτά αποστάγματα που παράγονται μέσα σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και αναδύουν τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ