Μπρόκολο ογκρατέν: Ένα ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο χωρίς περιττά λιπαρά

Το ογκρατέν το έχουμε συνηθίσει σαν βαριά συνταγή με πολλά λιπαρά, αλλά εδώ έχουμε για εσάς ένα πολύ ελαφρύ και λαχταριστό πιάτο που η σάλτσα του το απογειώνει, χωρίς να του προσθέτει περιττά λιπαρά. Αντιθέτως, αναβαθμίζει κατά πολύ αυτήν την εύκολη συνταγή σε σχέση με άλλα συνοδευτικά που έχουν μπρόκολο και τυρί.

Υλικά:

  • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
  • 2 κιλά μπουκίτσες μπρόκολου
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια κρεμμύδι σε κυβάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ⅓ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 ½ φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • 1 κεσεδάκι τυρί κρέμα με μειωμένα λιπαρά
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς 
  • Αλείψτε ένα μέτριο ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο 
  • Κόψτε το ψωμί σε πολύ μικρά κομματάκια μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα.  
  • Απλώστε τη σε ένα ταψί και ψήστε μέχρι να στεγνώσει και να γίνει τραγανό, υπολογίστε για περίπου 10 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, βάλτε να βράζει το μπρόκολο στον ατμό μέχρι να μαλακώσει, για 4 με 6 λεπτά.
  • Το ψιλοκόβουμε και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει.
  • Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μαζί με το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  • Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλεύρι και τα ρίχνουμε μέσα. 
  • Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό κότας. Συνεχίζετε το ανακάτεμα κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά.
  • Προσθέστε το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα 1 1/2 φλιτζάνι τυρί. Ανακατεύετε καλά και περιχύνετε το μπρόκολο με τη σάλτσα τυριού.
  • Λιώστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ενώστε το λιωμένο βούτυρο και την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεσαίο μπολ.  Απλώστε ομοιόμορφα πάνω από το μπρόκολο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί 
  • Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει μερικές βράσεις η σάλτσα γύρω από τις άκρες, 25 με 30 λεπτά.

Έτοιμο το γεύμα μας!! Απολαύστε το ζεστό και προσθέστε και άλλο τυρί αν θέλετε από πάνω! 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here