Καρκίνος: Οι δυο δόσεις του εμβολίου για τον COVID και η νόσηση αυξάνουν την θνησιμότητα

Όσοι τους έχει χτυπήσει ο καρκίνος κι έχουν κάνει και τις 2 δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια μολύνονται από τον κορωνοϊό, έχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Αυτά δείχνει μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της σε εμβολιασμένους καρκινοπαθείς με Covid-19. Και βασικός ερευνητής ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology». Ανέλυσαν στοιχεία για 1.787 ασθενείς με καρκίνο και Covid-19. Από αυτούς, η μεγάλη πλειονότητα ήταν ανεμβολίαστοι και οι 54 πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer/BioNTech ή Moderna. Και από αυτούς, σχεδόν οι μισοί είχαν μειωμένα επίπεδα λεμφοκυττάρων (Τ και Β κυττάρων που παίζουν ζωτικό.

Η λεμφοπενία αυτή συμβαίνει συχνά σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα ή κάνουν θεραπείες CAR-T για αιματολογικές κακοήθειες. Για παράδειγμα το λέμφωμα και η λευχαιμία.

Καρκίνος: 2 στους 10 διασωληνώθηκαν

Διαπιστώθηκε ότι από τους πλήρως εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, το 65% (δύο στους τρεις) χρειάστηκαν νοσηλεία. Το 19% (ένας στους πέντε) διασωληνώθηκαν και το 13% πέθαναν. Η μελέτη ενισχύει προηγούμενες παρατηρήσεις ότι οι ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά Covid-19.

«Οι ασθενείς με καρκίνο που αναπτύσσουν breakthrough λοίμωξη Covid-1, ακόμη κι αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, μπορεί να έχουν σοβαρή έκβαση νόσησης. Συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Γι’ αυτό στην περίπτωση τους και στο προβλεπτό μέλλον είναι αναγκαία μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, που περιλαμβάνει χρήση μάσκας, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και ενισχυτική δόση εμβολιασμού». Αυτό είπε o ερευνητής Τόνι Τσουέιρι. Καθηγητής ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Ουρογεννητικής Ογκολογίας Lank του Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστώνης.

Πάντως λόγω του μικρού αριθμού εμβολιασμένων καρκινοπαθών που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το ποιες συγκεκριμένες αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19. Πάντως όσοι παίρνουν και κορτικοστεροειδή φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία.

Ο κύριος ερευνητής Δημήτρης Φαρμακιώτης, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Μπράουν και στο νοσοκομείο του Ρόουντ ‘Αϊλαντ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι «παρόμοια αποτελέσματα -υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε πλήρως εμβολιασμένους- έχουν ήδη αναφερθεί και σε άλλους πληθυσμούς ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, όπως σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, προτού κάνουν ενισχυτική δόση. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια συγκυρία ανησυχίας ότι παραλλαγές όπως η Όμικρον, με αυξημένη δυνατότητα ανοσοδιαφυγής, μπορεί να αναδυθούν σε τέτοιους χρόνια πάσχοντες ασθενείς με εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα. Έτσι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι στενές επαφές τους θα πρέπει να αποτελούν κατ’ εξοχήν στόχους για θεραπευτικές και προληπτικές παρεμβάσεις».

ΔΙΑΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του προστάτη: Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here