Το Γιβραλτάρ θέλει να γίνει ο παγκόσμιος «παράδεισος» των κρυπτονομισμάτων


Το Γιβραλτάρ φιλοδοξεί να γίνει κόμβος κρυπτονομισμάτων, σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου που αν αποτύχει κινδυνεύει να βλάψει τη φήμη της χερσονήσου και να επιφέρει διπλωματικές κυρώσεις.

Στη νότια ακτή της Μεσογείου, ανάμεσα σε απότομους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς και αγριελιές, το Χρηματιστήριο του Γιβραλτάρ (GSX) προετοιμάζεται αθόρυβα για μια εταιρική εξαγορά που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Λιγότερο από μισό μίλι μακριά, δίπλα στα γαλάζια νερά της μαρίνας του Γιβραλτάρ, οι ρυθμιστικές αρχές της χερσονήσου εξετάζουν μια πρόταση που θα ωθούσε την εταιρεία blockchain Valereum να αγοράσει το χρηματιστήριο απο τη νέα χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι η βρετανική υπερπόντια επικράτεια θα μπορούσε σύντομα να φιλοξενήσει το πρώτο ολοκληρωμένο χρηματιστήριο στον κόσμο, όπου τα συμβατικά ομόλογα θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, μαζί με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το dogecoin.

Είναι μια τολμηρή κίνηση για μια περιοχή μόλις 33.000 κατοίκων, όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας – ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της οικονομίας των 2,8 δισ. ευρώ του Γιβραλτάρ – εποπτεύεται από μια ρυθμιστική αρχή που στελεχώνεται από 82 υπαλλήλους.

Αν όλα πάνε καλά, ο θύλακας θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος κόμβος κρυπτονομισμάτων. Αν αποτύχουν οι έλεγχοι που έχει θέσει η μικρή ομάδα ρυθμιστικών αρχών, κινδυνεύει να βλάψει τη φήμη και τελικά να επιφέρει διπλωματικές κυρώσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν την οικονομία του Γιβραλτάρ.

Την ώρα που ορισμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα είτε έχουν απαγορεύσει είτε έχουν προειδοποιήσει ανοιχτά ενάντια σε επενδύσεις με κρυπτονομίσματα, το Γιβραλτάρ αντιστέκεται σε αυτή την τάση, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει το μελλοντικό καθεστώς του ως χρηματοοικονομικό κόμβο.

Την ίδια ώρα αγωνίζεται να αποτινάξει τη φήμη του παγκόσμιου φορολογικού παραδείσου. Ο Albert Isola, υπουργός ψηφιακών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας του Γιβραλτάρ, λέει ότι ενώ η περιοχή ήταν φορολογικός παράδεισος πριν από 20 χρόνια πλέον έχει αναθεωρήσει τις φορολογικές πολιτικές και τις πολιτικές ανταλλαγής πληροφοριών.

Η εισαγωγή της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων έχει παρόμοιο στόχο: να προσφέρει διασφάλιση στους επενδυτές, λέει. «Αν θέλεις να κάνεις παράνομα πράγματα με τα κρυπτονομίσματα, δεν θα μπορείς να το κάνεις στο Γιβραλτάρ, επειδή οι εταιρείες έχουν άδεια και ελέγχονται, και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο»,προσθέτει.

Η ρυθμιστική αρχή του Γιβραλτάρ έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής 14 εταιρείες κρυπτονομισμάτων και blockchain για το σχέδιο αδειοδότησης, προσελκύοντας την προσοχή του πρώην προέδρου της Sirius Minerals Richard Poulden, ο οποίος επέλεξε το Γιβραλτάρ για το έργο κρυπτονομισμάτων Valereum.

Η Valereum, λέει, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί έναν τομέα κρυπτονομισμάτων που αξίζει περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου τη συνδυασμένη αξία όλων των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Poulden είναι πρόεδρος της Valereum, η οποία εδρεύει στο Γιβραλτάρ και εστιάζει στην παροχή τεχνολογίας για τη σύνδεση των κυρίαρχων συμβατικών νομισμάτων όπως η λίρα και το δολάριο με κρυπτονομίσματα.

Θα είναι μία τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ανταλλακτήριο το οποίο αυτή τη στιγμή στελεχώνεται μόνο από τρεις υπαλλήλους και θα απαιτήσει μια αλλαγή στους κανονισμούς του Γιβραλτάρ. Οι άλλες χώρες θα παρακολουθούν στενά. Ο Νιλ Γουίλιαμς, αναπληρωτής επικεφαλής περίπλοκης εγκληματικότητας της Reeds Solicitors, με έδρα το Λονδίνο, λέει: «Εάν πετύχει, σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, επειδή είναι ένα πολύτιμο εμπόρευμα που κερδίζει διαρκώς αξία».

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το Γιβραλτάρ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από χώρες όπως οι ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές του καταλήξουν να δώσουν νομική έγκριση σε εταιρείες κρυπτογράφησης που –έστω και ακούσια– δίνουν άδεια σε ξέπλυμα χρήματος, εγκληματίες μαύρης αγοράς ή «κλεπτοκράτες» που προτιμούν την ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ