Τιμές ενέργειας: Με το βλέμμα στραμμένο στις καιρικές συνθήκες


Μέχρι και χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας είχε «βουτήξει» σε σχέση με τις 22 Δεκεμβρίου – οπότε και σημειώθηκε το ρεκόρ των 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα – κατά 59%. Χθες η μέση τιμή των συναλλαγών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα 171,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υστέρα από πέντε συνεχόμενες μέρες πτώσης, καταγράφηκε άνοδος, με την τιμή της χονδρεμπορικής να ανεβαίνει πάνω από 6% σε σχέση με τη χθεσινή μέρα και να διαμορφώνεται στα 182,47 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αύξηση αποδίδεται στην ανάκαμψη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αλλά και στη διαφαινόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας. Κάτι που προκαλεί την αύξηση της ζήτησης σε ενέργεια αλλά και την εκτόνωση των ανέμων, οι οποίοι λειτουργούν τα φθηνά αιολικά πάρκα για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το αντίθετο συνέβαινε κατά τη διάρκεια του πτωτικού σερί των τιμών ρεύματος κατά τις προηγούμενες πέντε ημέρες. Επικρατούσαν αφενός ισχυροί άνεμοι ευνοώντας την εισαγωγή στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής των φθηνών αιολικών πάρκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ ήταν κυρίαρχες με μερίδιο μαζί με τα υδροηλεκτρικά που άγγιξε ή και ξεπέρασε το 50%.

Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή χθες ήταν περιορισμένη στο 26,86%. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν χθες στο 38,97% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 11,80%.Έτσι, οι φθηνές ΑΠΕ έριξαν το κόστος των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. Στο προηγούμενο διήμερο η πτώση των τιμών άγγιξε το 20%.

Για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες υποχωρούσαν και οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου TTF. Η τιμή του κατρακύλησε από τα επίπεδα – ρεκόρ των 174 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάτω από τα 135 ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή συνετέλεσαν αφενός η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ζήτηση του καυσίμου, αφετέρου η αναμενόμενη άφιξη πλοίων με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ σε χώρες της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκές αγορές επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις που δέχονται από τη ρωσική Gazprom, η οποία έχει μειώσει τις ροές του καυσίμου προς την Ευρώπη.

Πάντως, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, η διένεξη μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας για τον αγωγό Nord Stream 2 παραμένει ανοικτή, ενώ η ΕΕ βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό ενεργειακά εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ