Κορωνοϊός: Eξαπλασιάζει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία


Ο κορωνοϊός καταστρέφει τα πεϊκά κύτταρα, οδηγώντας νεαρούς άνδρες σε πρώιμη στυτική δυσλειτουργία. Αυτό έδειξαν διεθνείς και ελληνικές μελέτες. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν αυτή την επιπλοκή διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι άνδρες. Αυτοί, έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. Αντιθέτως, το εμβόλιο δεν φαίνεται να επηρεάζει ούτε την γονιμότητα ούτε την στύση των ανδρών.

«Τρεις διεθνείς μελέτες και μια δική μας δείχνουν πως όσοι νόσησαν από κορωνοϊό κινδυνεύουν να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους ελεύθερους νόσου», επισημαίνει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο νέος κορωνοϊός μολύνει όργανα πλούσια σε αιμάτωση και οξυγόνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τόσο οι πνεύμονες, όσο και το πέος. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός παραμένει στον στυτικό ιστό ακόμα και εννέα μήνες μετά την πρώτη μόλυνση.

Όπως εξηγεί ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, επιστημονικός διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 30% των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία που προσέρχονται σε αυτό. «Η αύξηση αυτή αρχικά ήταν ανεξήγητη, με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και την εμπειρία μας. Έτσι αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη συννοσηρότητα των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για ουρολογικά προβλήματα», λέει.

Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται κυρίως σε αγγειακά προβλήματα και παθήσεις που επηρεάζουν την καλή αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, όπως:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η υπέρταση
  • Οι παθήσεις του κυκλοφορικού κ.ά.

Ο νέος κορωνοϊός επιλέγει εκλεκτικά όργανα με πλούσια αιμάτωση, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μεταλλάξεις που οδηγούν σε πολυοργανική νόσο.

Αξιολόγηση χιλιάδων περιστατικών

Την τελευταία περίοδο διερευνήθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη το ενδεχόμενο να προκαλεί και στυτική δυσλειτουργία. Και αυτό διότι ανευρίσκεται σε υποδοχείς των αγγείων του πέους που παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα αγγεία των πνευμόνων.

Σε δύο μελέτες με 7.000 περιστατικά, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσκολία.

Με αφορμή αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σχεδίασαν αναδρομική έρευνα για την τελευταία διετία, στην οποία ενέταξαν περίπου 2.000 άνδρες. Οι άνδρες αυτοί εξετάστηκαν στο ινστιτούτο μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Νοεμβρίου 2021.

Όπως αναφέρει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος Νικόλαος Καρυπίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, οι άνδρες είχαν ηλικία 25-65 ετών και ήσαν έγγαμοι ή σε σταθερή σχέση. Όλοι τους αξιολογήθηκαν με βάση τα κριτήρια του δείκτη IIEF (International Index of Erectile Function) για πιθανό συσχετισμό με παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.

Κορωνοϊός και βλάβες στα αγγεία του πέους

Στους μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες (55-65 ετών) υπήρχαν δύο παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία. Αυτοί ήταν η ηλικία καθαυτή και οργανικά αίτια (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο).

Στους περίπου 1.000 νεαρούς άνδρες (ηλικίες 25-35 ετών) που απευθύνθηκαν στο ινστιτούτο, ο κύριος παράγοντας κινδύνου ήταν το στρες και ο φόβος της αποτυχίας. Ωστόσο στο σχεδόν 40% των περιπτώσεων υπήρχε και ένα οργανικό αίτιο: η νόσηση από κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε εργαστηριακές εξετάσεις, που έδειξαν διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος στο πέος. Ωστόσο ανάλογο οργανικό πρόβλημα, δεν εντοπίστηκε στους συνομηλίκους τους που δεν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό, αλλά είχαν μόνο άγχος.

Ειδικότερα, οι άνδρες που νόσησε ο κορωνοϊός παρουσίαζαν εικόνα οργανικής νόσου. Είχαν μείωση της αιμάτωσης και του οξυγόνου στο πέος κατά 27%, δηλαδή πεϊκό «έμφραγμα».

Στην ίδια ομάδα παρουσιάστηκε μεγαλύτερη (έως και διπλάσια) συχνότητα της νόσου Peyronie. Πρόκειται για ίνωση, δηλαδή σκλήρυνση και ουλώδη παραμόρφωση των αγγείων του πέους.

Η πεϊκή ίνωση μοιάζει με την πνευμονική που αποτελεί συνήθη επιπλοκή της COVID-19. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο κορωνοϊός προκαλεί ανάλογες βλάβες στα αγγεία των γεννητικών οργάνων που σκληραίνουν και δημιουργούν βαριά αγγειακή ανεπάρκεια (ένα είδος εμφράγματος). Αποτέλεσμα είναι η χρόνια στυτική δυσκολία.

Πιθανός πρώιμος δείκτης νόσησης

Τα νέα ευρήματα εγείρουν την πιθανότητα να αποτελεί η στυτική δυσλειτουργία πρώιμο δείκτης νόσησης από τον κορωνοϊό. Είναι ήδη τεκμηριωμένο πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων που εμφανίζεται έναν χρόνο πριν από την ισχαιμία και το έμφραγμα.

Είναι πιθανό με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργείται η ισχαιμία στο πέος από άλλα οργανικά αίτια (όπως διαβήτης, υπέρταση, κ.α.), να προκαλεί και ο κορωνοϊός ισχαιμία. Έτσι, δημιουργεί συνθήκες παρόμοιες με εκείνες ενός εμφράγματος στο πέος, που περνούν απαρατήρητες καθώς συγχέονται με ένα απλό άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας.

Σε τέτοια περίπτωση, «οι νέοι άνδρες αποκτούν ερωτική δυσκολία ηλικιωμένου. Είναι σαν να γερνούν κατά 20 χρόνια σε μια εβδομάδα», τονίζει ο δρ Κωνσταντινίδης. «Τα συμπεράσματα των διεθνών μελετών αλλά και της δικής μας, συντείνουν στην άποψη πως αφού το εμβόλιο προφυλάσσει από τη νόσηση και δεν δημιουργεί επιπλοκές, θα είναι παράλογο οι άνδρες να διακινδυνεύουν τον ανδρισμό τους για έναν αβάσιμο φόβο και μια ατεκμηρίωτη μεταφυσική λογική», καταλήγει.

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ