Υπερωιοσχιστία λαγόχειλο: Η οικονομική κατάσταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σχιστίας χείλους ή υπερώας


Η οικονομική κατάσταση φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπερωιοσχιστίας ή λαγόχειλου, όπως προτείνει νέα έρευνα, βασισμένη σε προηγούμενα στοιχεία ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καθυστερημένη φροντίδα και χειρότερα αποτελέσματα. Η υπερωιοσχιστία ή λαγόχειλο είναι οι όροι που περιγράφουν ανοίγματα ή σχισμές στην οροφή του στόματος και του χείλους, καταστάσεις που υπάρχουν κατά τη γέννηση. “Εξετάσαμε αν οι παράγοντες της φτώχειας σχετίζονται με τον κίνδυνο σχιστίας χείλους ή υπερώας“, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζόρνταν Σουάνσον, χειρουργός επανορθωτικής και στοματικής κοιλότητας στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας. Η ομάδα του ανέλυσε δεδομένα από μια βάση δεδομένων γεννήσεων των ΗΠΑ με περίπου 6,25 εκατομμύρια γεννήσεις το 2016 και το 2017. Από αυτές, σχεδόν 3.000 (περίπου 0,05%) επηρεάστηκαν από σχίσιμο χείλους με/χωρίς σχισμή υπερώας και 1.180 (0,02%) με σχιστία υπερώας μόνο.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για να μετρήσουν την οικονομική κατάσταση, οι ερευνητές εξέτασαν την εκπαίδευση της μητέρας, την οικογενειακή χρήση ενός ομοσπονδιακού προγράμματος διατροφής των ΗΠΑ και την ασφάλιση (Medicaid ή ιδιωτική). Επίσης, έλαβαν υπόψη μεταβλητές όπως η προγεννητική φροντίδα, το βάρος της μητέρας, η χρήση καπνού και η υγεία, καθώς και το μέγεθος του μωρού και άλλα χαρακτηριστικά. Ορισμένα σημεία αναφοράς συνδέθηκαν σημαντικά με τον κίνδυνο σχιστίας χείλους / σχιστίας υπερώας. Η εκπαίδευση της μητέρας ήταν ένας προστατευτικός παράγοντας, με 27% χαμηλότερο κίνδυνο σχιστίας χείλους για μωρά που γεννήθηκαν από μαμάδες με πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ η ομοσπονδιακή επισιτιστική βοήθεια συνδέθηκε με 25% αυξημένο κίνδυνο σχιστίας υπερώας. Η κάλυψη Medicaid δεν είχε σχέση με τον κίνδυνο κανενός από τους δύο.

  • Ο κίνδυνος σχισμής αυξήθηκε κατά 14% στις γυναίκες που ανέβαλαν την προγεννητική φροντίδα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κατά 23% σε εκείνες που περίμεναν μέχρι το τρίτο τρίμηνο.
  • Ο χρόνος της προγεννητικής φροντίδας δεν είχε σχέση με τον κίνδυνο σχιστίας υπερώας.
  • Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ορισμένους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για σχιστία υπερώας ή χείλους.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανδρικό φύλο, το κάπνισμα πρώτου τριμήνου και ο διαβήτης κύησης της μητέρας συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο σχισμής.
  • Το κάπνισμα και οι μητρικές λοιμώξεις πριν από την εγκυμοσύνη συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο σχιστίας υπερώας, ενώ το γυναικείο φύλο ήταν προστατευτικός παράγοντας εναντίον της.
  • Οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου για τη σχιστία της υπερώας δεν αλληλεπικαλύπτονταν με αυτούς για τη σχιστία του χείλους, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι έχουν διαφορετικές αιτίες.

Σχετικά με το γιατί οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τους κινδύνους, η ομάδα θεώρησε ότι οι μητέρες με περισσότερη εκπαίδευση μπορεί να είναι καλύτερα ενημερωμένες και να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα και επαρκή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διατροφική υποστήριξη που παρέχεται σε γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο περιβαλλοντικά καθορισμένης σχιστίας χείλους, αλλά όχι γενετικά καθορισμένης σχιστίας υπερώας, είπαν. Τα ευρήματα εμφανίζονται στο τεύχος Ιανουαρίου του Plastic and Reconstructive Surgery. Οι ερευνητές είπαν ότι ήλπιζαν τα ευρήματά τους να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ της οικονομικής κατάστασης και των σχισμών και να οδηγήσουν σε καλύτερες πολιτικές δημόσιας υγείας για την αντιμετώπισή τους.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ