Η Ουκρανία στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των προέδρων Μπάιντεν – Πούτιν


Πενήντα λεπτά ήταν η διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, με επίκεντρο την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεφώνημα αυτό, που έγινε κατόπιν αιτήματος του Ρώσου προέδρου, ξεκίνησε στις 22:35 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 23:25.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο αναμένεται να κάνουν σύντομα ανακοινώσεις για τα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες.

Δεύτερη επικοινωνία μέσα στο Δεκέμβριο

Με φόντο την κλιμακούμενη ένταση γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, οι πρόεδροι των δυο χωρών επικοινώνησαν για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Έμιλι, ο Μπάιντεν συνομίλησε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η Δύση ανησυχεί για τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες, μετά την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και τη στήριξη που όπως λέει προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία και τονίζει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο έδαφός της, όπως επιθυμεί.

Η Μόσχα, ανησυχώντας για τον «επανεξοπλισμό» όπως λέει τη Ουκρανίας από τη Δύση, ζητά νομικώς δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικότερα και ότι ορισμένα επιθετικά όπλα δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ