Βραζιλία εμβόλιο παιδιά: Ο Μπολσονάρο αφήνει τον εμβολιασμό των παιδιών σε online δημοσκόπηση


Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες βασίζονται σε ειδικούς της δημόσιας υγείας για να ενημερώσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το εάν και πώς θα εμβολιαστούν τα παιδιά κατά του κοροναϊού, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ζητά καθοδήγηση από το διαδικτυακό κοινό. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει διατυπώσει μια θέση κατά του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών και η κυβέρνησή του έκανε το ασυνήθιστο βήμα δημιουργώντας μια πλατφόρμα που θα μπορούσε να επικυρώσει μια στάση που αντιτίθεται ευρέως από τους ειδικούς. Από τότε που η κυβέρνησή του αποκάλυψε το διαδικτυακό της ερωτηματολόγιο για το θέμα, οι υποστηρικτές του προέδρου ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που προσπαθούν να πιέσουν τους γονείς να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

Μια ευρέως κοινοποιημένη ανάρτηση την Τετάρτη στην ομάδα Telegram “Bolsonaro Army”, η οποία έχει περίπου 37.000 μέλη, ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι πειραματικό και πρότεινε ότι η λήψη εμβόλων μπορεί να είναι πιο επιβλαβής από τη μόλυνση, αν και αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ισχύει το αντίθετο. Περιλάμβανε επίσης έναν σύνδεσμο προς την κυβερνητική έρευνα, την οποία άλλα άτομα δημοσίευαν μαζί με οδηγίες για να μεταδώσουν σε φίλους και συγγενείς. Ο Μπολσονάρο συγκέντρωσε περίπου το ένα τέταρτο των 9 εκατομμυρίων ψήφων – σχεδόν τριπλάσιος από τον δεύτερο, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι συντάκτες του περιοδικού επέλεξαν τον Έλον Μασκ ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2021. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι διαδικτυακές προσπάθειες στοχεύουν σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από την απόδοση τιμής στον πρόεδρο.

Λεπτομέρειες για την δημοσκόπηση

Η έρευνα, η οποία ολοκληρώνεται στις 2 Ιανουαρίου, πρόκειται να διαμορφώσει την πολιτική εμβολιασμού στη πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου ζουν 20 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Ο υπουργός Υγείας Marcelo Queiroga είπε ότι σύντομα θα είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να χορηγηθούν μόνο με τη γονική συναίνεση και με συνταγή γιατρού. “Αυτό είναι ένα εργαλείο δημοκρατίας, διευρύνει τη συζήτηση για το θέμα και θα φέρει περισσότερη ευκολία στους γονείς, ώστε να μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19”, είπε ο Queiroga την Τετάρτη. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, από την πλευρά τους, είναι άναυδοι. Ορισμένες γραμματείες υγείας των πολιτειών της Βραζιλίας έχουν ήδη δεσμευτεί να αγνοήσουν τυχόν οδηγίες του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον παιδικό εμβολιασμό, εάν βασίζονται στη δημόσια διαβούλευση.

Ο Gonzalo Vecina, ιδρυτής και διευθυντής της ρυθμιστικής αρχής για την υγεία της Βραζιλίας μεταξύ 1999 και 2003, λέει ότι η δημόσια διαβούλευση για τα εμβόλια είναι άνευ προηγουμένου. “Ο Μπολσονάρο είναι ενάντια στο εμβόλιο και ο υπάλληλος του, ο υπουργός Υγείας, πιστεύει ότι η υγεία είναι θέμα της κοινής γνώμης. Είναι μια ψεύτικη και παράλογη προσέγγιση”, είπε ο Vecina. “Αν μόνο οι αρνητές στείλουν τη γνώμη τους στη δημόσια διαβούλευση, θα πει η κυβέρνηση ότι το εμβόλιο δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί;” Η άρνηση από την κορυφή στη Βραζιλία είναι λίγο deja vu. Ακόμη και όταν η COVID-19 εξερράγη, οδηγώντας τον αριθμό των θανάτων του έθνους στον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, ο Μπολσονάρο πέρασε μήνες σπέρνοντας αμφιβολίες για τα εμβόλια και ήταν πεισματάρης στην άρνησή του να λάβει εμβόλιο.

Τι συμβαίνει με τον εμβολιασμό παιδιών;

“Τα παιδιά είναι κάτι πολύ σοβαρό. Δεν γνωρίζουμε για πιθανές αρνητικές μελλοντικές επιπτώσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι σπάνιες. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε περίπου 8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν σε νεαρά άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.” Ο Μπολσονάρο πρόσθεσε ότι θα κατονομάσει και θα εκθέσει τους δημόσιους υπαλλήλους που εξέδωσαν την έγκριση, προτρέποντας ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας να εκφράσει ανησυχία για διαδικτυακή κακοποίηση ή ακόμα και σωματικές επιθέσεις. Η αντιεμβολιαστική στάση του Μπολσονάρο δεν έχει κερδίσει τόσο μεγάλη έλξη στη Βραζιλία όσο στις ΗΠΑ Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σε σύγκριση με 63% στις ΗΠΑ, αν και τα παιδιά εκεί έχουν δικαίωμα εμβολιασμού από τις αρχές Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ