Τα νέα δεδομένα για εθνική σύνταξη, ανταποδοτικές και χηρείας – Τι ορίζει η εγκύκλιος


Διευκρινίσεις για τον τρόπο απονομής της εθνικής σύνταξης σε περιπτώσεις πολλαπλής ασφάλισης, το ανώτατο και κατώτατο όριο των συντάξεων, το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης σε κληρονόμους αλλά και τις προϋποθέσεις χορήγησης των συντάξεων χηρείας έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, τα τέσσερα παραπάνω ζητήματα είναι αλληλένδετα και πολλές φορές δημιουργούν σύγχυση στους κληρονόμους-δικαιούχους της σύνταξης του θανόντος.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζονται τα εξής:

Διασφάλιση κατώτατου ποσού

  1. Εθνική σύνταξη. Βάσει του νόμου η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ. Όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μίας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ. Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  2. Ανώτατο και κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου. Το συνολικό ποσό των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στους νόμιμους δικαιούχους (σύζυγος, τέκνα) λόγω θανάτου του συνταξιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη του θανόντος. Αντιστοίχως, το ποσό του συνόλου των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στους νό- μιμους δικαιούχους δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 360 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν τα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, στα οποία το κατώτατο όριο δεν επιμερίζεται, αλλά το καθένα λαμβάνει τουλάχιστον το κατώτατο όριο.

Σε περίπτωση θανάτου

  1. Ανταποδοτική σύνταξη. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου που λάμβανε δύο ανταποδοτικές συντάξεις, το δικαίωμα των νόμιμων κληρονόμων στη σύνταξη του θανόντος είναι ενιαίο και αδιαίρετο, ανεξαρτήτως του πλήθους και του είδους των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται από τον θανόντα.
  2. Συντάξεις χηρείας. Για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την τριετία η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται το μισό αυτής, δηλαδή το 35%, εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Αν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ